Hollandiában van rá a legnagyobb esély, hogy egy asztali gépet vagy cloud fiókot valamilyen támadás ér, de Magyarország sem számít a legbiztonságosabb öbölnek.

 

heartbleed

A Specops Software múlt héten tette közzé statisztikáit a kiberbűnözés által leginkább érintett európai országokról. A jelszókezelő és desktop-menedzsment megoldásokat fejlesztő stockholmi cég ehhez a felhőszolgáltatók (Azure) elleni támadásokat összesítette, illetve havi szinten vizsgálta a kriptovaluta-bányászatra fogott, zsarolóvírussal és más malware-ekkel fertőzött gépek számának alakulását a 2018 januárja és 2019 októbere közötti időszakban..

Eszerint összességében Hollandia áll a fenyegetettségek listájának az élén 17,64 százalékos érintettséggel, elsősorban a cloud szolgáltatók elleni akcióknak köszönhetően, azonban a máshol olvasható értékelésekkel szemben nem nyugat-európai országok követik. A második helyre ugyanis Bulgáriát hozták ki 17,55 százaléka, a harmadik Fehéroroszország lett 10,83 százalékkal, valamivel megelőzve a 10,35 százalékos Ukrajnát.

Stabilan a felső harmadban

Az Egyesült Királyság, ahonnan a biztonsági jelentések tavaly 32 százalékos emelkedésről szóltak az üzleti szereplők által jelentett támadások számában, így is csak a tizenhetedik helyen áll 3,82 százalékkal, míg a 32 országot számláló rangsor legutolsó helyén az írek vannak mindössze 1,08 százalékos kitettséggel. Írország egyébként az alkategóriákban is a legkedvezőbb eredményeket hozta, az Azure-os fiókoknak például 0,36 százalékát célozták.

Magyarország az összes kísérletet tekintve a kilencedik helyen áll 4,83 százalékkal, bár ezen a szinten már nagyon sűrű a mezőny. A felhőszolgáltatások elleni támadásokat tekintve nem vagyunk toplistásak, a kriptovaluta-bányászatot célzó akciókban viszont ugyancsak a kilencedik, a malwere-fertőzésekben a hetedik, a zsarolóvírusokkal találkozó gépek arányában pedig a hatodik helyre soroltak Románia, Bulgária, Lettország, Görögország vagy Horvátország mellé.

A Specops Software közleménye részleteiben itt tekinthető meg, a kibertámadásoknak való kitettség megszokott, hőtérképre emlékeztető ábrázolása pedig a következőképpen fest:

SpecOps

forrás: specopssoft.com

Forrás: bitport.hu