A Microsoft győzelmi jelentése szerint a fejlett mesterséges intelligencia integrálása felhasználói számban és aktivitásban is látványos növekedést eredményezett keresőjénél.

Satya-Nadella-Microsoft-ChatGPT

Számot vetett a Microsoft azzal, hogyan változott a Bing használata egy hónappal azt követően, hogy abba (és az Edge böngészőbe) az OpenAI támogatásával egy fejlett generatív mesterséges intelligencia került. Redmond blogbejegyzése szerint rendkívül bíztatóak a számok, de azért még így is sokat kell dolgozni, hogy a Google dominanciája megrendüljön a keresők piacán.

A legfontosabb mérföldkő a Bing esetében egyértelműen az, hogy a naponta aktív felhasználói szám átlépte a 100 milliós nagyságrendet. Az új felhasználók leginkább azokból a netezőkből „konvertálódtak”, akik az MI-funkciók miatt próbálták ki a kereső előnézeti változatát. Azt ugyanakkor az írást jegyző Yusuf Mehdi alelnök is elismeri, hogy mindez a bővülés is csak egy kicsinyke, egyszámjegyű részesedésre elég a Google keresője által uralt szegmensben.

A desktopoknál tapasztalt különbség azonban semmi a mobilokhoz képest, ahol a Bing jelenléte szinte mérhetetlen. Ebből a szempontból különösen nagy dolog, hogy a cég tájékoztatása szerint az okostelefonos használat a hatszorosára nőtt az elmúlt 30 nap alatt.

További jó hír a Microsoft számára, hogy nemcsak az új felhasználók száma indult növekedésnek, hanem az aktivitás is. Azaz egy átlagos felhasználó napi szinten több keresést futtat le, mint egy hónappal ezelőtt.

Mindezt a Binggel szorosan összedrótozott Edge böngésző használatának növekedése mellett a Prometheusnak nevezett modell sikerének tulajdonítja a menedzsment. Utóbbinak köszönhető az is, hogy a Bing találatainak minősége látványosan javult az MI megjelenésével.

Mások egyelőre nem látják

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a legfrissebb elérhető globális statisztikákon a fenti lendület egyelőre egyáltalán nem fedezhető fel. A StatCounter adatai szerint a desktopos keresések tekintetében a Bing idén januárról februárra még vesztett is valamicskét részesedéséből (8,85 százalékról 8,19-re esett). A mobilos fronton – szintén a StatCounter számai alapján – pedig mindkét hónapban alulról súrolta a fél százalékot.

Forrás: bitport.hu