A pár napja kirobbant Facebookkal kapcsolatos adatkezelési botrány után érdemes feltenni a kérdést, és elgondolkodni azon, hogy vajon mit is tud rólunk a Facebook, a profilunk alapján? Persze, a profilunkat elolvasva sok minden kiderül rólunk, azonban ez csak egy kis szelet abból, amit látnak belőlünk. Az egyik módja annak, hogy megnézzük, mi az, amit a Facebook tud rólunk, az az, ha letöltjük a Facebook adatainkat.

A Facebook által tárolt adatok letöltésének lehetősége nem új keletű dolog, azonban nem sok felhasználó tudja, hogy ezt bizony megteheti. Csak néhány percet vesz igénybe, ami attól függ, hogy mekkora az adatfájlok nagysága. Lássuk tehát a lépéseket a Facebook adatok letöltéséhez:

  1. Lépj be a Facebook oldaladra, és kattints az oldal jobb felső sarkában található lefelé mutató nyílra. A gyorssúgó (kérdőjel) ikon mellett található. Válaszd ki a Beállítások lehetőséget.
  2. Lépj az általános fiókbeállításokhoz (alapértelmezés szerint egyből ide érkezel). A listán, amely kijön középen, tartalmazza a nevedet, a felhasználónevedet stb., keresd meg azt a hivatkozást, amely a következőket tartalmazza: „Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról.” Kattints rá.
  3. Az ezután megjelenő oldal a „Saját információ letöltése” lesz. Kattints az Archiválás indítása gombra. Ezután megjelenik egy értesítés, amely szerint az archívum elkészítése néhány percet vesz igénybe.Adatletöltés

A Facebook ezután e-mailt küld a profilban szereplő e-mail címre, tájékoztató jelleggel, hogy az oldaladon adatokat kértek le a fiókról, majd ezután nemsokkal egy másik e-mailt, amely értesít, hogy az adatok készen állnak a letöltésre.

  1. Ellenőrizd az e-mailt a letöltési értesítésről. Ez a levél tartalmazni fog egy linket, amire rá kell kattintani. Erre azért van szükség, hogy megerősítsd, hogy az adatkérés jogos.
  2. Miután rákattintottál az e-mail linkre, böngésződ visszatér a Facebook Saját információ letöltése oldalra, de most már megjelenik egy letöltési link is. Kattints rá a letöltési folyamat megkezdéséhez.
  3. Egy ablak jelenik meg, amely megkérdezi a Facebook jelszavad. Írd be, és kattints a Küldés gombra a folytatáshoz.
  4. A letöltés megkezdődik. A fájl mérete változó, attól függően, hogy mennyi információt adtál meg a Facebook-nak. Minél aktívabb vagy, annál nagyobb a letöltés.

Saját info letöltése

Hogyan olvasd el a Facebook adataid?

A Facebook az adataidat úgy fogja megjeleníteni, mint egy helyi mini weboldal. Minden fájl egy mappában van, és ha megnyitod a mappát, megjelenik egy index.htm fájl. Nyisd meg, és elindul a böngésződben.

A megnyíló első oldal a profiloldal, amely összefoglalja a személyes adatokat a Facebook-on. Kattints a profilképed alatti bármelyik linkre, hogy megnézhesd, mik vannak eltárolva rólad.

Az üzenetek történetében például szerepel az összes Messenger üzenet, amelyet valaha is váltottál. Még ha nem is válaszoltál egy-egy üzenetre, akkor is ott lesz eltárolva.

A Biztonság alatt az jelenik meg, hogy mikor voltál fent a Facebook-on.

A hirdetések azt mutatják, hogy milyen Facebook hirdetésekre kattintottál, és milyen hirdetők rendelkeznek a kapcsolattartási adataiddal.

Az alkalmazások felsorolják, hogy milyen alkalmazásokat és szolgáltatásokat használsz a Facebookkal.

Ha meg szeretnél változtatni vagy éppen megszabadulnál információktól, az archívumon keresztül ezek nem módosíthatóak. Ehhez a Facebook-fiókodon keresztül kell elvégezned a módosításokat.

Sok sikert a böngészéshez!