Manapság már rengeteget hallunk az okos otthon kifejezésről, de valójában mit is takar ez? Nagyon sok mindent. Távolról vezérelhetjük a ház hűtő/berendezését, le-fel kapcsolgathatjuk a villanyt, ha nem vagyunk otthon, ha bedugva hagytuk a vasalót, egy gombnyomással áramtalaníthatjuk, akár még külföldről is. És ez csak a kezdet.

Okos otthonKét kategóriába sorolhatjuk ezeket a lehetőségeket: intelligens otthoni rendszerek, amelyek az intelligens otthoni termékek széles választékát kínálják és a másik a biztonságra összpontosító rendszereket koordinálják, amelyek az érzékelőket foglalják magukba és a riasztók köré épülnek.

Egy okos otthon számos hasznos előnnyel nyár, ami az egyre modernebb megoldásoknak köszönhető. Nem mellesleg nem csak az életünket könnyítheti megy egy ilyen lakás, hiszen sok egyedi funkciót rejt magában, hanem a biztonságunkról is gondoskodik. Hogy hogyan? Például egy igazán okos otthonban már nincsenek kulcsok. A beléptetés ujjlenyomattal történik, az ajtó tehát már csak annak nyílik ki, akinek tényleg szeretnénk. Gondoljuk csak el, vajon mit szól például egy betörő, ha egy ilyen ajtó választja el attól, hogy az értékeinkhez jusson? Nem fog elkezdeni babrálni egy olyan ajtón, ahol még kulcslyukat, vagy akár kilincset se lát, inkább továbbáll. Bejuthat viszont akár az ablakon át is. Kivéve ha a nyílászárók is nyitásérzékelővel vannak ellátva, és egyből riasztanak, amint illetéktelenek próbálnak bejutni az otthonunkba.

Talán azt gondolhatjuk, hogy ez még  csak fikció, sok sok év mire eljutunk. Valóban? Magyarországon rohamosan növekszik az ilyen okos otthon megoldásra vágyó családok száma. Emellett, ha megnézzük, már itthon is számos céget találunk, aki az okos otthon kialakítására specializálódott különleges rendszereivel, és már magyar fejlesztésű, biztonságos otthon létrehozására alkalmas megoldásokkal is találkozhatunk.

Mit kell tennünk akkor, ha mi is egy könnyen vezérelhető, és intelligens házban vagy lakásban szeretnénk tudni az értékeinket, és családunkat? Először is érdemes szétnézni a piacon, milyen lehetőségek vannak, átgondolni, hogy nekünk mire is van szükségünk, miért is szeretnénk egy ilyen könnyen vezérelhető életteret.Okos otthon

Érdemes tudni, hogy ezek az okos megoldások, mint az intelligens izzólámpák és a termosztátok, a Bluetooth-os ajtózárak, a vezeték nélküli biztonsági kamerák és az összes érzékelő, bonyolult kialakításnak tűnhetnek, miközben valójában kütyük és appok összességéből áll. Akár otthon-automatizálásnak, akár okos otthonnak nevezzük, az csak egy része a nagy egész feladatnak, hogy mindezeket a dolgokat a házban telepíttetjük. Ahhoz, hogy ezek zökkenőmentesen együtt működjenek, és egyetlen felhasználói felületen is kezelhetőek legyenek, sokszor már nehézségekbe ütközhet. Érdemes jól utána járni, hogy milyen megoldások is vannak már a piacon, és szakértői segítséget kérni a rendszer megtervezéséhez, és kivitelezéséhez. Az okos megoldások tárháza folyamatosan bővül, kísérje Ön is figyelemmel, és válasszon okosan!