A Google „otthoni” intelligens kijelzők új hulláma érkezik el hozzánk, várhatóan a következő hónapban. És nemcsak otthoni felhasználásra készülnek, hanem bizony a munkahelyekre is betörnek majd ezek a BYOSD eszközök (Bring Your Own Smart Display).

Ez az okos display olyan, mint egy Amazon Echo- vagy Google Home-stílusú virtuális asszisztens, de olyan képernyővel, amely vizuális eredményeket jelenít meg, és megkönnyíti a videohívásokat is.

BYOSDJelenleg még az egyetlen ilyen intelligens kijelző, amit megvehetünk most, az az Amazon hátborzongató Echo Look-ja, egy olyan készülék, amelynek fő feladata, hogy nézi ahogy felöltözünk, és  ami részben úgy néz ki, mint egy hálószobai ébresztőóra.

De szerencsére nem kell sokat várnunk. Az innováció már úton van hozzánk az intelligens kijelzők formájában, amelyek kevésbé fókuszálnak majd arra, hogy mibe öltözünk, és inkább azzal foglalkoznak majd, hogy minden területen segítséget nyújtsanak  nekünk, bármit is csinálunk.

Ezek a Google Asszisztens által működtetett intelligens kijelzők a jövő hónapban az LG, a Lenovo és a JBL gyártóktól érkeznek meg hozzánk, valamint várhatóan az év végéig pedig a Sony is piacra dobja smart display termékeit. (A Google már jelenleg is támogatja a hamarosan piacra kerülő megoldásokat, így egyes Google Asszisztens felhasználók új „Smart Displays” kategóriát is láthatnak a Beállítások bizonyos szakaszában.)

Az igazat megvallva, valójában a Google már régóta készül erre az újításra, hiszen már évek óta dolgozik ezen és a vállalat „Kártyák” -alapú felületelemei nagyszerűen működnek az intelligens megjelenítési platformon.

A Google Asszisztens intelligens megjelenítésekkel segíti a már meglévő, jól megszokott Google termékeket, mint például a YouTube-ot és a Duo videohívásokat. Az IoT-vezérléshez a Google Smart Display platformja az Android eszközöket használja.

Más szóval, a Google Asszisztens intelligens display változata új lesz, de elsősorban bevált, jól megtervezett részekből áll majd.

A Facebook szintén lépést tart ezen a területen, hiszen egy közösségi intelligens display-en dolgozik. Érthető, hiszen valószínű, hogy ez lehet a Facebook Messenger platform kiterjesztésének a kulcsa.

BYOSD

Kétségtelen az is, hogy az Apple is végül belép a piacra a HomePod verziójával, amely képernyővel rendelkezik. Az intelligens display-ek biztosan betörnek a hazai piacra is. Azonban jelenleg a verseny ezen a piacon teljesen az Amazon és a Google között zajlik. Egyelőre.

Bárhogyan is, az intelligens IT megoldások rohamosan fejlődnek, és törnek előre. Egyre nagyobb szerepet játszanak a mindennapi életünkben, legyen szó otthoni, vagy irodai felhasználásról. És sok terület, mint a BYOSD csak gyerekcipőben jár. Kíváncsian várjuk a következő fejlesztéseket!