Az ipari forradalom óta a technológia folyamatosan megváltoztatta a társadalmat. Az elektronika, a szoftverek és a számítástechnika újításainak köszönhetően a technológiai fejlődés üteme az utóbbi 50 évben egyre tovább gyorsult.

A személyi számítógépek mára már elférnek a zsebünkben. Az Interneten keresztül bármikor kapcsolódhatunk más emberekhez és bármilyen információkhoz, az egész világon. Ma már akár egy kisebb épület méretű tárgyat is ki tudunk nyomtatni. Csaknem minden – a házunktól kezdve az autónkig – egyre intelligensebb.Vizsnyai Informatika - technológia

Mindazonáltal a technológiai fejlődés ilyen mértékű és léptékű előrehaladása aggodalomra is okot ad, a lehetséges felhasználási módok, illetve a visszaélések miatt. A közelmúlttól a mesterséges intelligencia használatával az intelligens fegyverek, a megállíthatatlan hacker botok létrehozásától a 3D-s nyomtatott fegyverekig terjednek, amelyeket a hagyományos biztonsági szkennerek nem ismerhetnek még fel.

Manapság az emberek  már komolyan aggódnak az esetleges negatív kimenetelű alkalmazások miatt, vagy a technológiákkal való visszaélésekkel kapcsolatban, hiszen ezek valós fenyegetést jelentenek.

Az innováció maga a katalizátor a jövőbeli újítások számára. Ennek eredményeképpen egy személy vagy szervezet által létrehozott innovatív megoldások lehetővé teszik és ösztönzik a fejlődést mások számára is.

Vizsnyai Informatika - technológia

Például a 3D-s nyomtatásban elsődlegesen műanyagot használtak, mely után sokféle más anyag felhasználásával is megoldható már a nyomtatás, a kerámiától a fémekig és az üvegig. Hasonlóképpen, a 3D-s nyomtatás újításokat hozott a gépkocsikkal kapcsolatban, az épületekben és sajnos még a fegyverekkel kapcsolatban is.

Egy-egy új technológiát gyakran fejlesztenek és valósítanak meg számos alkalmazásban azelőtt, mielőtt a társadalom tudomást szerezne róla, vagy esetleges aggodalmát kifejezhetné ezzel kapcsolatban – jóval a fogyasztói alkalmazásokban való felhasználás előtt. A kormányzati alkalmazások például gyakran fegyvereket tartalmaznak.

A Mesterséges Intelligenciák használatával történő fejlesztések gyors ütemben segítik az egyéb technológiák fejlődését, mivel elérhetővé válik így a modellek és szimulációk készítése, amely nagyobb léptékű és gyorsabb, mint amit az ember képes feldolgozni. Ennek eredményeképpen a technológia olyan gyorsan rohan előre, hogy szinte nem is lehet látni minden lehetséges következményt.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a szórakoztatóipar például gyakran negatívan ábrázolja a jövőt. Ez tükrözi kollektív félelmünket az esetleges nem kívánt következményektől.

Ma a technológia csaknem életünk minden aspektusát érinti. A technológia a gazdasági növekedés és a jólét megteremtésének egyik fő mozgatórugója. A technológiai vállalatok elősegítik a globális részvénypiacok fejlődését, és az általuk kifejlesztett lehetőségek a piacok és a befektetők fejlődését segítik.

Így, annak ellenére, hogy a technológiai innovációknak gyakran negatív következményei is vannak, általában előnyösek és folyamatos fejlődéssel segítik a társadalmat.

Mindenki abban bízik, hogy a fejlesztéseket a társadalom javára használják majd.