Vannak olyan problémák, vagy fontos eldöntendő kérdések, amikor biztonságtechnikai megfigyelő rendszeren gondolkozunk, amiket fontos átgondolni, mielőtt bele vágunk.

Jogilag helyesen alkalmazom-e a kamerákat?

Vizsnyai Informatika - securityA kamerák használatának egyik fontos alapja a jogi háttér ismerete. Ugyanis nem mindegy, hogy hogyan és hova helyezzük ki az adott eszközöket. Emellett a felvételek tárolásának is pontosan meghatározott szabályrendszere van, amit elengedhetetlen betartanunk akkor, ha nem szeretnénk jogi procedúrákon keresztül menni a jogtalan felhasználás következményeként.

Érdemes utánajárnunk és olvasnunk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a felhasználásra. Jogszabályok között is keresgélhetünk, de érdemesebb vagy jogászhoz fordulni, aki ilyen ügyekkel foglalkozik, vagy olyan szakértőket megbízni a telepítéssel, akik szakmailag a toppon vannak és ebben is megfelelő segítséget tudnak nyújtani. Ugyanis komoly következményei lehetnek egy jogosulatlanul használt kamerarendszernek.  

Megfigyelhetőek-e a munkatársak?

Természetesen szintén a megfelelő jogi keretek közt- igen. Itt azonban érdemes tájékoztatni alkalmazottainkat arról, hogy munkájuk során kamerarendszeres megfigyelést is alkalmazunk. Ez a GDPR szabályok és a személyiségi jogok miatt is elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. Vannak bizonyos helyiségek, melyekben gond nélkül alkalmazhatunk megfigyelőrendszert, ilyen pl. a pénztárak, áruház vagy bolt sorai,raktár stb. Vannak azonban tiltott helyek, mint mosdók, öltöző, privát szobák, ahol természetesen nem megengedett az effajta megfigyelés. Itt is érdemes jogi tanácsokat kérni, vagy a telepítő szakember tudására alapoznunk.

Alkalmazzak-e vandál biztos megfigyelést?

Biztonságtechnika - Vizsnyai Informatika - kameraArra is van lehetőség, hogy ne csupán átlagos bel/kültéri kamerákat telepíttessünk fel a megfigyelni kívánt területre, hanem úgynevezett vandál biztos kameraházakkal rendelkező megfigyelőrendszert is kiépíttethetünk. Ennek fontosságának elbírálásában nagyban hozzájárul az, hogy milyen közegbe szeretnénk telepíteni az eszközt. Például parkolóházakba, börtönökbe és pénzintézetekbe mindenképpen érdemes ezekhez a megoldásokhoz nyúlni. Hiszen eme kameraházak leverése, megsemmisítése nagyon nehéz, strapabíró szerkezetük miatt. A legtöbb ilyen kamera pedig beépített lefújás-érzékelővel van ellátva, tehát ha úgy érzékeli, hogy valaki spray-vel próbálja hatástalanítani, azonnal riasztást tud küldeni.

Ezek speciálisabb védelmet igénylő helyekre ajánlatosak.

Magam tervezzek, vagy kérjek szakértői segítséget?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy ha nem egyetlen kamera felszereléséről van szó, hanem komplett rendszerről, melynek bizonyos igényeknek meg kell felelnie, és összetett szervezést igényel, forduljon szakértőkhöz! A Vizsnyai Informatika szakemberei is örömmel segítenek a tervezésben, kivitelezésben és utólagosan felmerülő beállításokban. Ha bizonytalan, vagy szeretne tökéletes megoldást, mindenképpen kérje szakemberek segítségét!