A Google állítása szerint az utóbbi évek legnagyobb mértékű teljesítményjavulását hozza a böngésző legfrissebb, 87-es kiadása.

Google Chrome update 87

Elsősorban a teljesítményjavítás miatt érdekes a Chrome legújabb, idei utolsó, 87-es frissítése. A böngészőért felelős termékigazgató, Matt Waddell szerint ez az utóbbi évek nagyobb hatású teljesítményjavítása. Ennek megfelelően most a felszín kevésbé érdekes: a lényeg a motorháztető alatt van.

A böngésző gyorsabban indul, és az oldalbetöltéshez is kevesebb idő kell, a böngésző jobban takarékoskodik a memóriával és a gép energiatartalékaival is. A legnagyobb mértékben a fülkezeléssel tudták javítani a teljesítményt.

Csak az dolgozik, aminek kell

Az új Chrome-nál sikerült a fülek teljesítményigényét úgy szabályozni, hogy az aktív fül kap prioritást, míg a nem aktív füleken csak a legszükségesebb folyamatok maradnak aktívak. Ezzel a Google állítása szerint akár ötödére is csökkenhet a processzorterhelés, ami az akkus üzemidőt is megnyújthatja közel egy és negyed órával. Ezek persze a Google belső referenciaértékei – hívja fel a figyelmet Waddell, azaz a nyereség erősen rendszerfüggő. Mint azt a Chromium blogon írják, ezt a JavaScriptek szabályozásával (ezek adják a háttérben lévő fülek teljesítményigényének a 40 százalékát), egy ún. back/forward caching bevezetésével érik el. A böngésző intelligensen kezeli a nem aktív füleket, azaz például továbbra is megy egy éppen nem aktív fülön korábban indított zenelejátszás, és az értesítések is megérkeznek az ilyen fülekről.

A Chrome megnyitása is gyorsabb lesz, a Google itt 25 százalékos javulást ígér, míg az oldalbetöltés időigénye 7 százalékkal csökken. Ez remélhetőleg látványosan javítja a böngésző memóriakezelést is (a böngészők a fejlődésükkel és funkcióik bővülésével mára az egyik leginkább erőforrás igényes sztenderd alkalmazássá váltak).

A böngésző más módon is könnyítette a sok füllel dolgozók életét. Megjelent a fülkeresési funkció. Itt egyben jelenítik meg a megnyitott fülek listája attól függetlenül, hogy azokat a felhasználó külön ablakokban indította. A listában egyszerűen és gyorsan lehet keresni és fület váltani. A funkció először a Chromebookokon jelenik meg, majd fokozatosan megkapja a Chrome más asztali verziója is.

Kibővítették a címsor lehetőségeit is. Mostantól egyszerű parancsokkal a címsorban lehet végrehajtani bizonyos Chrome műveleteket (Google Actions funkció). A mentett jelszavak szerkesztéséhez például elég beírni a címsorba az „edit passwords” parancsot, míg az előzmények törlése a „delete history” paranccsal hajtható végre. A parancs beírása után megjelenik a megfelelő beállítóablak, ahol egy kattintással végrehajtható a kívánt művelet. Első körben a biztonságos böngészést segítő funkciók érhetők el. Lesz parancs a mentett bankkártyák menedzselésére („edit credit card” vagy „update card info”), inkognitó ablak nyitására („‘launch incognito mode” vagy csak „incognito”), a böngésző frissítésére („update browser” vagy „update google chrome”) és az online fordító használatára („translate this page” vagy „translate this”).

chrome87-crome-actions-delete-my-history

A Chrome Actions funkció

Mindent is meg lehet csinálni böngészőből

Egyelőre tesztfázisban vannak az ún. tematikus kártyák. Ezek lényegben a gyakran látogatott oldalak és a kedvencek egyfajta keveréke. A kártyák automatikusan összegyűjtik az adott témában gyakran meglátogatott oldalakat. Például ha valaki éttermet választ családi-baráti vacsorához, vagy ajándékötletet keres stb., a kártyák segítségével egy kattintással előhívhatja a témával kapcsolatban legutóbb felkeresett weblapokat.

Ezt a funkciót egyelőre csak néhány kiválasztott felhasználó éri el tesztelési célra, de a jövő év folyamán több, elsősorban szórakoztatással kapcsolatos tematikus kártyát ad a Google a böngészőhöz.

Forrás: bitport.hu