És a YouTube is csökkenti a streamelt tartalmak felbontását.

Engedtek az online streamingszolgáltatók Thierry Breton uniós biztos kérésének: csökkentik a sugárzott tartalmak felbontását.

Egy nappal azt követően, hogy a digitális politikával foglalkozó biztos telefonon egyeztetett Reed Hastings Netflix-vezérrel, a szolgáltató bejelentette, hogy az Európai Unióban 30 napig és átlagosan 25 százalékkal csökkentik a streamelt tartalmak bitrátáját. Ez azt jelenti, hogy nagyjából negyedével mérséklődik a Neflixhez köthető adatforgalom, így csökken a hálózatok leterheltsége anélkül, hogy a felhasználóknak sokkal gyengébb minőségű filmeket kellene nézniük.

Ma a YouTube is csatlakozott a kezdeményezéshez, miután Breton megállapodott erről az Alphabet vezérigazgatójával, Sundar Pichai-jal és a YouTube-ot irányító Susan Wojcickivel. A YouTube annak ellenére vállalta az önkéntes korlátozást az EU-ban, valamint az épp kilépő státuszban lévő Egyesült Királyságban, hogy eddig csak néhány alkalommal tapasztalt nagyobb forgalomnövekedést. Az intézkedés – akárcsak a Netflixnél – egyelőre harminc napra szól, és utána megvizsgálják, szükség van-e a korlátozás fenntartására.

Brutális forgalmat generálnak

Nem véletlen, hogy Breton a streamingpiac két legnagyobb szereplőjéhez fordult első körben. A járványügyi intézkedések miatt nagyon sokan maradtak otthon, ami megnövelte az online tartalmak fogyasztását is. A videostreaming pedig igencsak nagy forgalmat generál. A Netflix saját oldala szerint a tartalmakat négy beállításban lehet nézni. A legalacsonyabb adatforgalmat választva (leggyengébb felbontás) óránkét 0,3 gigabájt forgalmat generál a streaming, SD felbontásban átlagosan 0,7 gigát. Ha azonban valaki HD felbontásra vált, akkor az adatforgalom elérheti az óránkénti 3 gigát is, míg Ultra HD (4K) esetén a 7 gigabájtot.

Ma már a globális netes adatforgalom számottevő mennyiségét adja a streaming. A Sandvine egy korábbi jelentése szerint a letöltések 58 százalékáért már 2018 végén is az online videók feleltek. A tanulmány szerint az EMEA régióban a két legnagyobb sávszélesség-zabáló a YouTube és a Netflix.

Nem tudni, hogy a Netflix bevezet-e hasonló korlátozásokat az USA-ban, ahol már 2018-ban is a legnagyobb letöltésgeneráló szolgáltatás volt. Jól mutatja a netes forgalomban a súlyát, hogy a Sandvine mérései szerint az Egyesült Államokban csúcsidőben a teljes letöltési forgalom 40 százalékáért a Netflix felelt.

Forrás: bitport.hu