Az IDC mérései szerint az idei második negyedév után a harmadikban is legalább százalékkal nőttek az eladások éves összevetésben.

notebook-shop

A hosszú évek óta szenvedő PC-piacon az év közepe meglehetősen derűsre sikeredett – derül ki az IDC frissen kiadott negyedéves jelentéséből.

Minden rosszban van valami jó

Az amerikai piackutató előzetes számításai alapján a júliustól szeptember végéig tartó időszakban globálisan 70,4 millió asztali gép, notebook és munkaállomás talált gazdára. Érdekes módon a keresletet olyan, összességében a világgazdaságot negatívan fenyegető tényezők hajtották, mint amilyen a Kínai-Amerikai kereskedelmi háború. Az emelkedő vámok réme ugyanis sok régióban ösztönzőleg hatott a vásárlási kedvre.

pc_market_2019_Q3

Ahogy az IDC táblázatából is kitűnik, a gyártók szintjén folytatódott a piaci koncentráció. A három legnagyobb szállító mind átlagon felüli növekedést könyvelhetett el, miközben az üldözőiknek egyre kisebb tortaszelettel kell beérniük. A friss számok alapján a szegmens nagyjából kétharmada a dobogósok kezében összpontosul.

Maradt még kakaó

Ami a közeljövőt illeti, a piackutató elemzői szerint folytatódhat a jó sorozat. Ezt leginkább arra alapozzák, hogy a vállalati szektor „leglomhább” tagjainak most már tényleg el kell kezdeni lecserélni az elöregedő eszközparkját, hiszen a Windows 7 támogatása jövő január közepén befejeződik.

Forrás: bitport.hu