A Windows 10 egyik új frissítése a Timeline funkció, más néven Redstone 4.

Ez az újítás segít annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy: min is dolgoztunk éppen? Ez a praktikus, opcionális funkció képes nyomon követni azokat a dokumentumokat és weboldalakat, amelyeken az elmúlt hetekben és hónapokban dolgoztunk, és olyan gyűjteményt tud összerendezni számunkra, amellyel gyorsan megnyithatjuk a munkameneteinket ott, ahol legutóbb kiléptünk vagy abba hagytuk a munkát.

Az egyik oka, hogy a Feladat nézethez lett hozzáadva a Timeline, az az, hogy kevés felhasználó használta ezt a funkciót önmagában. A Feladat nézetet ezután is megtalálhatjuk természetesen; Ha megnyitjuk a Timeline-t akkor továbbra is láthatjuk a gigantikus ikonokat, amelyek az általunk jelenleg megnyitott ablakokat jelzik.

Timeline

A Timeline engedélyezése és letiltása

A Windows alapértelmezetten azt feltételezi, hogy a Timeline bekapcsolására tartunk igényt. Ha ez mégsem így van, vagy szeretnénk esetleg kezelni azt is, hogy a Microsoft hogyan használhatja az adatainkat, menjünk a Beállítások menübe a Beállítások> Adatvédelem> Tevékenység-előzmény menübe. Ott két lehetőség közül választhatunk: Engedélyezem hogy a Windows összegyűjtse tevékenységeimet ezen a számítógépen, a másik pedig, hogy Engedélyezem, hogy a Windows szinkronizálja tevékenységeimet erről a számítógépből a felhőbe.

Az első jelölőnégyzet elég egyszerű: Ha nincs bejelölve, a Windows lényegében letiltja az Timeline-t. Az első doboz bepipálása azonban csak erről számítógépről gyűjt össze tevékenységeket. Ha bejelöljük az első és a második négyzetet is, akkor a tevékenységek és a Timeline szinkronizálódik az eszközök között. Tehát, ha ugyanarra a fiókra jelentkezünk be egy másik számítógépen, akkor fel tudjuk venni a fonalat, függetlenül attól, melyik számítógépet használjuk éppen.

A Timeline használata

Ha valaha is ellenőriztük korábban a böngészőtörténetünket, pontos képet kaphatunk arról, hogy hogyan működik a Timeline. Azonban ahelyett, hogy csak a megtekintett weboldalakat mentené el, a Timeline az alkalmazások legtöbbjét, valamint a megnyitott és szerkesztett dokumentumokat is nyomon követi. Össze is gyűjti azokat a dokumentumokat, amelyeket egy adott időpontban használ a Microsoft által lehívott tevékenységekhez.Timeline

A Timeline nagy javulást jelenthet: jobb, intelligens archiválás az alkalmazások és dokumentumok számára; egy kattintással lehetőség nyílik az összes dokumentum megnyitására egy tevékenység során, esetleg akár a Snap használatával is.

A Windows Timeline nem lesz hivalkodó, nem zaklat minket, hogy használjuk. Mint sok más dolog a Windows-ban, szerényen várja a tálcán, hogy észrevegyük és bemutathassa előnyeit. A Microsoft úgy gondolja, hogy a Timeline alapvető módja a termelékenység növelésének, valamint az alkalmazások ökoszisztémájának megőrzésében.