A Duo-Allo páros még intelligensebb üzenetkezelést ígér.
Google

Tegnap indult és jelenleg is zajlik a Google éves fejlesztői konferenciája, ahol a vállalat rendszerint kijelöli a jövő útját saját maga és az iparág számára. Az idei újdonságok egyik érdekes szeletét azok az új alkalmazások tették ki, amelyek egyrészt reagálnak a chat világ egyre gyorsuló fejlődésére, másrészt nem kimondva ugyan, de a Hangouts biztos nyugdíjazását vetítik előre.

Párban érkeznek

Az Allo és a Duo használatához mindössze egy mobilszám megadására van szükség, így kifejezetten telefonhoz kötöttek, pontosan úgy, mint a WhatsApp, vagy a Viber. Az Allo tölti be a hagyományosabb üzenetküldő szerepet, amiben nagy része lesz a gépi tanulásnak. Ezt a Smart Reply funkció testesíti meg, ami egy idő után alkalmazkodik szófordulatainkhoz és egy-egy bejövő üzenet esetén több, általunk rendszeresen használt kifejezést ajánl fel válaszul.

A megszokott és elvárt rajzolós, matricás lehetőségek mellett a Google Asszisztens beépítése jelentős lépés, ami sok vonatkozásában hasonlít a nemrégiben kizárólag iOS-re bemutatott Gboardhoz. Az Allo a szövegkörnyezetből kiindulva éttermet ajánl, ha az a beszélgetés során felmerül, így a partnerek anélkül tudják kiválasztani a helyet (vagy akár asztalt is foglalhatnak), hogy ki kellene lépniük az alkalmazásból.

Az Asszisztens a Google összes forrását képes lesz használni, azaz csetelés közben behívhatók YouTube videók, egy-egy Maps részlet, vagy útvonal, de például egy szöveg lefordítása is megoldható. Ugyanígy választ kap a felhasználó arra is, hogy késik-e az aznapi járata, vagy milyen elfoglaltsága van arra a napra.

Mindkét rendszerre jönnek

A másik applikáció Duo névre hallgat és első ránézésre az Apple Facetime-hoz hasonlít a legjobban. A Google szerint az app egyik nagy erőssége, hogy a 720p felbontású videóhívás még a legrosszabb minőségű hálózatokon is tökéletesen fog futni, amiből adódik, hogy ehhez is mobilszám megadására van szükség. A felépült hívás probléma nélkül vált WiFi és mobilhálózatok között, ami egyébként egy úgynevezett Knock Knock móddal, azaz a hívás előnézeti képével indul a beszélgetésben résztvevők között.

A két alkalmazás a nyáron válik elérhetővé Androidra és iOS-ra egyaránt és mindkettő esetében gondoskodtak a végpontok közötti teljes titkosításról, ami az Allo esetében a későbbiekben inkognitó móddal és diszkérét értesítési lehetőségekkel bővül majd.

A Google I/O konferenciájának további fontosabb történéseit hamarosan egy újabb cikkben foglaljuk össze.

Forrás: bitport.hu