fbpx
+36 (30) 507-5148
info@vizsnyai.hu

Úgy néz ki, tényleg új gép kellhet a Win11-hez

Úgy néz ki, tényleg új gép kellhet a Win11-hez

A szigorú rendszerkövetelmények miatt sokakat még úgy is vásárlásra kényszeríthet az idén érkező új operációs rendszer, hogy Redmond a bejelentés óta tett némi engedményt.

Microsoft Windows 11

Még ki sem adták, de máris viharos, kacskaringós utat járt be a Microsoft nemrégiben bejelentett és hamarosan debütáló új operációs rendszere. A Windows 11 beharangozása PR-szempontból meglehetősen katasztrofálisra sikeredett, mivel a rendszerkövetelmények ellenőrzésére szolgáló oldal valamirevaló tájékoztatás nélkül kaszálta el a legtöbb felhasználó gépét, ami érthető felzúdulást váltott ki.

A történet innentől kezdve több kanyart is vett, de – legalábbis egyelőre – úgy tűnik, Redmond némi engedmény ellenére is tartja magát ahhoz az elképzeléshez, hogy szinte kizárólag a legújabb generációt képviselő processzorokra szállítja majd automatikusan a Win11-et.

Úgy volt, hogy mégis, de inkább mégsem

A múlt hét végén felcsillant némi reménysugár a régebbi számítógépek tulajdonosai számára azzal, hogy sajtóhírek szerint a cég nem fogja megakadályozni a teszten elhasalt eszközökre az új operációs rendszer telepítését. Igaz, a procedúra némi technikai felkészültséget igényel, mivel ebben az esetben a hivatalos automatikus telepítő alkalmazás helyett a felhasználónak magának kell letöltenie és manuálisan telepítenie az ISO állományt.

Aztán nem sokkal később még ez a kiskapu is sokkal kisebbé vált azzal, hogy a vállalat gyorsan kiegészítette a lapokban megjelent értesüléseket azzal, hogy ugyan valóban nem gátolja meg a Windows 11 régebbi rendszerekre történő kézi telepítését, ám mindez nem jelenti azt, hogy ezek a gépek a későbbiekben bármiféle frissítést kapnának a vállalat egyébként önjáróan dolgozó update programjában.

Mivel a témáról bővebben nem kívánt nyilatkozni a Microsoft, így egyelőre csak vélelmezni lehet, hogy ezzel a taktikai húzással igyekszik a cég mindenkit eltántorítani attól, hogy megfelelő hardveres háttér hiányában használja új operációs rendszerét. Az esetlegesen később megjelenő új funkciók nélkül sokan bizonyosan ellennének (vagy amire szükségük van, maguk telepítenék), ám ha a rendszer védelmét biztosító biztonsági csomagok nem érkeznek meg automatikusan, az már komolyabb rizikót jelent.

Apró engedmények

A rendszerkövetelményekkel kapcsolatban a vállalat múlt pénteken egy friss blogbejegyzésben próbálta valamennyire tisztázni a szituációt, ám a hosszabb írás elolvasása után sem maradunk kérdőjelek nélkül. Ami biztos, hogy az elmúlt hetekben a cég szakemberei a gyártókkal közösen tesztelték, hogy az eredetileg 8. generációs Intel proceszorokkal (valamint az AMD Zen 2 és a Qualcomm 7-es és 8-as sorozata által) megugorható hardveres követelményeket ki lehet-e bővítené “lefelé”.

A vizsgálatok alapján a támogatható kategóriába került néhány korábbi tervezésű CPU. Ide tartozik az Intel Core X és Xeon W sorozata, illetve a megfelelően modern driverekkel rendelkező Core 7820HQ-val szerelt gépek. A redmondiak összedugták a fejüket az AMD mérnökeivel is, ám ebben az esetben végül arra jutottak, nem bővítik ki a kört az első generációs Zen processzorokkal.

Egészségesebb lesz a Health Check

A poszt kitér a rosszemlékű Health Checkkel kapcsolatos változatásokra is. A rendszerkövetelmények ellenőrzésére szolgáló alkalmazást elég hamar deaktiválni kellett, mivel a cégre kritikák áradata zúdult azért, mert a nagy tömegben produkált negatív teszteredményekkel mindenféle kisegítő információ, tájékoztató nélkül kellett a felhasználóknak szembesülnie.

pc-health-check-update

Az új Health Check már azt is megmondja, hogy pontosan mi a gond

A vállalat most azt ígéri, hogy a peremfeltételek fentebb említett engedményeivel bővített, a nagyközönség számára néhány héten belül újra élesedő alkalmazásban már nem csak az lesz világos, hogy a specifikáció mely pontjain bukott el az adott rendszer, hanem ezzel kapcsolatban még segítő linkeket is elhelyeznek, amelyeken keresztül további tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Forrás: bitport.hu

Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?