Immár a windowsos gépek több mint felén a legfrissebb oprendszer fut, de a 7-es így is komoly utóvédharcokat vív.

Windows-Vizsnyai Informatika

Év elején még topogott kicsit, de tavasszal alaposan belehúzott a Windows 10, azaz a Microsoft „végsőnek” titulált operációs rendszere. A Net Applications adatai szerint idén májusban jött el a pillanat, amikor a legifjabb verzió 50 százalék fölé növelte jelenlétét a világ windowsos számítógépei között.

Nem adja könnyen magát a 7-es

A legutóbbi hónapban a Windows 10 aránya a Microsoft oprenszerét futtató PC-ken hajszál híján 51,8 százalékot tett ki. Az abszolút többség elérése ráadásul igen erős havi növekedéssel jött össze, mert az áprilisról májusra elért 1,8 százalékos növekedés az egyik legjobb adat a verzió nagyjából négyéves történetében. Mivel a világ számítógépeinek „csak” 88,3 százalékán fut redmondi operációs rendszer, így a Windows 10 előtt még ott magasodik egy másik 50 százalékos cél. Jelenleg ugyanis a teljes PC-állomány 45,7 százalékát mondhatja magáénak.

Windows-Vizsnyai Infromatika

Windowsos operációs rendszerek harca az elmúlt két évben (forrás: Net Applications)

Ha lassan is, de kezd bealkonyulni a Windows 7-nek, a Microsoft korábbi, nagy népszerűségnek örvendő verziójának. Igaz, ez a visszaszorulás meglehetősen relatív, hiszen a ma már ősöregnek tekinthető rendszer még mindig a windowsos gépek több mint 40 százalékán üzemel. Ez az arány vélhetően gyorsan fog apadni a közeljövőben, mivel a céges infrastruktúráknál nem nagyon lehet tovább elhúzni a váltást, mivel jövő januárban megszűnik az általános támogatás.

Ennek ellenére az elkövetkező években sem fog eltűnni a 7-es, hiszen az öt éve nyugdíjazott, még 2001-ben debütált XP is szemmel látható jelenléttel bír. A majdnem két évtizedes oprendszer a friss adatok szerint a windowsos gépek 2,5 százalékán fut, ami a teljes PC-s állományra vetítve 2,2 százaléknak felel meg. Összehasonlításképpen: ez bőven több, mint ahány linuxos számítógépet tart nyilván a Net Applications.

Rokoni leszámolás

A Windows 10-nek tavaly év végén sikerült a felhasználás arányában túlnőnie a Windows 7-et. Ez a nagyjából három és fél év a korábbi várakozásoknál hosszabb időnek számít, mindössze 13 hónappal előzve meg azt a 2020 januári határidő, amelyet követően nem adnak ki több kritikus besorolású frissítést a Windows 7-re.

Összehasonlításképpen, a Windows 7 és a Windows XP vonatkozásában még 20 hónapos lauf maradt, amikor a két verzió 2012 augusztusában helyet cserélt egymással a telepítések számát illetően – ráadásul akkor az XP már összességében is csak 29 százalékon állt. Az év elején publikált előrejelzések azt valószínűsítették, hogy a Windows 7 a támogatás lejártakor még mindig a windowsos gépek 32-33 százalékán működik majd, miközben a Windows 10 részesedése 59 százalékon lesz.

 

Forrás: bitport.hu