Nem kétséges, hogy a mesterséges intelligencia (A.I.), melyekről korábban már beszéltünk és más csúcstechnológiák szépen lassan megváltoztatják a munkaerő piac sorsát is. Egy neves tanulmány szerint az Amerika területén jelenleg meglévő munkahelyek 47 százaléka nagy veszélyben lesz az automatizálás miatt az elkövetkező évtizedekben.

Melyek azok a szakmák, amelyekre az IT forradalom és a csúcstechnológiák rohamos fejlődése hatással lesz? Mit remélhetünk a jövőben? Nézzünk néhányat.

Jogászok, Ügyészek

Míg a valódi jogi munkák még mindig szükségessé teszik az emberi erőforrást, az A.I. rengeteget segíthet a felderítési szakaszban (a tárgyalás előtti eljárásban, amelyben az ügyvédek döntik el, hogy mely okmányok relevánsak egy ügyben) a feladatok elvégzéséhez. Még a parkolási bírságokat is el tudják bírálni, illetve kezelni tudják ezek a technológiák a házasság felbontását is.

A fiatal ügyvédek munkája nehezebb lehet, mint valaha, de a törvény és a számítástechnika kombinációjának tanulmányozása és ötvözése rendkívül nagy segítség lehet. Amellett, hogy tanácsokat ad a program, hogy hogyan lehet legjobban a törvényeket algoritmusokká változtatni, vagy megvizsgálni az új technológiákkal való kombinációját, például az önjáró autókkal kapcsolatos jogi keretet, rengeteg érdekes lehetőség áll rendelkezésre, ami segítheti a munkákat. Így itt inkább segítség gyanánt szolgálhat, mint helyettesítésként.

ÜgyfélszolgálatokRobotok által helyettesítve: munkahelyek veszélyben a mesterséges intelligencia forradalmában

A chatbotok egyre okosabbak lesznek, az olyan eszközök, mint a Google Home és az Amazon Alexa. Ez nem jó előjel a telemarketingeseknek és telefonos ügyfélszolgálati asszisztenseknek, akik gyakran beszélnek egy előre megírt script alapján.

A közvetlen telefonos értékesítés és az ügyfélszolgálati asszisztensek mellett egyre több helyen, egyre többek számára elérhetővé válik az intelligens chatbot, amik nagyszerűen végeznek el kommunikációs mechanizmusokat az emberekkel. Ez nem a legjobb hír az ezeken a területeken dolgozók számára, hiszen folyamatosan veszik át a helyüket a technológiai újítások.

Orvostudomány

Emellett az orvosi területen óriási hasznát vehetik a robot technológiáknak, például betegfigyelésnél, vagy olyan életmentő műtéteknél, ahol csúcstechnológiákra van szükség az igazán precíz és pontos beavatkozásokhoz. Emellett egyes betegek panaszainak és tüneteinek betöltésével a robot képes például arra is, hogy diagnózist állítson fel egyes betegségek esetében. Vajon pár évtized múlva már kevesebb orvosra és ápolóra lesz szükség, mint ahogy a Sci-fi filmekben is láthatjuk, ahol androidok felügyelik az ápoltakat?

Vajon hova, és milyen tempóban fejlődik tovább ez az automatizálás és IT újítások? Mi lesz 40-50 év múlva? Talán az autók is mind önvezetőek lesznek, és taxisoknak, sofőröknek sem lesz munkájuk a jövőben? Érdekes, hogy milyen új munkakörök alakulnak ki évről évre és mely állások válnak lassan teljesen feleslegessé, ha az emberi erőforrást nézzük.

Robotok által helyettesítve: munkahelyek veszélyben a mesterséges intelligencia forradalmában

Építőmunkások és egyéb gyári munkások

Akár egy építkezést nézünk, vagy olyanokat, akik raktárban dolgoznak, vagy gyártó soron, esetleg gyümölcsöket és zöldségeket szednek a gazdaságban, kétségtelen, hogy a manapság szükséges emberi erőforrások helyett a munka nagy részét már robotokkal végeztetik.

Ezeknek a robotoknak ugyanis nagy előnye az, hogy képesek folyamatosan dolgozni monoton, megterhelő feladatokon anélkül, hogy bármikor is fáradtak volnának. Sok gyártósoron már szinte csak robotok dolgoznak, és azok felügyeletét, javítását végzik csak emberek, így hihetetlenül lecsökkent sok helyen már a gyári munkások száma is az automatizálásnak köszönhetően.