Egyre több helyen olvashatunk róla, hogy egyre nehezebb informatikai szakértőt, vagy állandó hozzáértő munkatársat találni. Nem csak külsős szakértőt nehéz fellelni, hanem a cégek már azzal is küzdenek, hogy belsős szakembereiket is megtartsák, vagy egyáltalán megtalálják.

Vizsnyai Informatika

De mi okozza a legnagyobb gondot? Nem arról van szó, hogy kevés az, aki informatikai szakon tanul, hanem óriási problémát okoz a hozzáértő emberek kivándorlása, illetve az is, hogy a konkurens vállalkozások egymást túllicitálva kapkodnak és csábítják el a szakembereket, ami komoly fejtörést okoz a cégeknek.

Leginkább nem azoknak a hiánya érezhető, akik valamelyest tudnak a számítógépekkel bánni, hanem az olyan speciális, minőségi szakemberekből van komoly hiány, akik például senior programozók, vagy fejlesztési szakemberek.

Tehát egy olyan alappal és tudással rendelkeznek, ami nem lesz pár hónap alatt megtanulható és pótolható sem.

Aggasztóan magas azoknak a szakértőknek a száma is, akiket egy-egy külföldi álom munkalehetőség csábít más országokba. Hiszen ezek a megszerzett alapok kinti vállalkozásokba is könnyen integrálhatóak, és alkalmazhatóak.

Fontos lenne tehát, hogy bizonyos programokkal, támogatási rendszerrel ezeket a külföldre induló szakértőket megtartsuk, vagy visszacsábítsuk a magyar munkaerő piacra.

Vizsnyai Informatika

Illetve az oktatásban fejlesztéseket lenne szükséges kezdeményezni, olyan kurzusokat, képzéseket biztosítani támogatással, ami a felmerült szakemberhiányt valamelyest pótolni tudja.

Hiszen senkinek sem mindegy, hogy cége IT infrastruktúrája egy kontár vagy egy hozzáértő, megbízható ember kezébe kerül-e. A magyar vállalkozásoknak pedig egyre nagyobb szüksége van a hozzáértő emberekre, a korábbi cikkeinkben leírt rengeteg fejlődési és fejlesztési lehetőségek miatt.

Mit tehetünk ebben az esetben? Magyarországon még szerencsére mindig fellelhetőek megbízható, és hozzáértő IT szakemberek, olyanok, mint például a Vizsnyai Informatika munkatársai, akik alapos tapasztalattal rendelkezve segítik a hazai vállalkozások IT rendszereinek működését. Sajnos nagyrészt itt az oktatásban és a munkaerő piacon történő változások okozhatnának pozitív változást, hiszen Európában javuló tendenciát mutat a szakember hiány a szektorban, Magyarországon viszont egyre rosszabb a helyzet.

Ha megbízható IT üzemeltető céget keres, bennünk bízhat, forduljon hozzánk!