fbpx
+36 (27) 996-070
+36 (30) 507-5148
info@vizsnyai.hu
IT rendszerüzemeltetés és rendszergazda szolgáltatás kis- és középvállalkozások részére Budapest és környékén

Megy a matek a Microsoftnál, hogy sokan vigyék az új Windowst

Megy a matek a Microsoftnál, hogy sokan vigyék az új Windowst

A PC Health Check ugyanis sok viszonylag új gép tulajdonosának mutatott fityiszt, amiért átmenetileg büntibe is került. De már megy a finomhangolás…

windows-hardware

Magyarázkodik egyet új operációs rendszerének rendszerkövetelményei kapcsán a Microsoft. Egy blogbejegyzésben, melyben a közelmúltban bemutatott Windows 11 kapcsán azt próbálja megmagyarázni, miért szabott meg túl magas rendszerkövetelményeket. Szpojler: hogy nekünk jó legyen.

Magyarázkodás után lazítás?

Mint azt a megírtuk, a Microsoft ingyenes upgrade-et biztosít a Windows 10-es gépekről. Azt, hogy valaki tud-e frissíteni majd, a PC Health Check alkalmazással ellenőrizheti. Eddig azonban meglehetősen sokan szembesültek azzal, hogy hiába vettek egy-két éve Win10-es operációs rendszerrel új gépet, nem tudnak frissíteni (legfeljebb olyan kerülőúton, ami sok felhasználó informatikai ismereteit meghaladja, tudniillik a BIOS-ban kell matatni hozzá).

ms-pc-healtcheck

PC Health Check: hamarosan érkezik…

 

Valószínűleg sokan kiakadtak, mert a program még csak magyarázatot sem adott arra, hogy pontosan mi a probléma a teszten elhasaló rendszerekkel. Most a Windows fejlesztőcsapatának blogján azt írják, hogy a visszajelzések hatására átmenetileg el is távolították az ellenőrző alkalmazást, és ha valaki kíváncsi arra, hogy milyen rendszerre lehet telepíteni a Windows 11-et, nézze meg a minimális rendszerkövetelményeket ismertető oldalon.

A rendszerkövetelmények egyébként viszonylag magasak, amit a Microsoft a megbízhatósággal és a biztonsággal magyaráz. A megbízhatóságot szolgálja (a Microsoft szerint 99,8 megbízhatóságú lesz a rendszer), hogy az új operációs rendszer csak olyan CPU-n fut, amely megfelel a legfrissebb Windows Driver modellnek. Míg a biztonság érdekében szigorú követelmény a TPM-t (Trusted Platform Module) tartalmazó processzor. Ez szükséges többek között a Windows Hello működéséhez, valamint az eszköztitkosítás, a VBS (Virtualization-Based Security), a HVCI (HyperVisor-protected Code Integrity) és a Secure Boot támogatásához. Cserébe a Microsoft szerint 60 százalékkal csökkenthető a különféle malware-támadások száma.

Mint a blogposzt írja, az Intel 8. generációs processzorai, valamint az AMD Zen 2 és a Qualcomm 7-es és 8-as sorozata biztosan megfelelnek ennek a követelménynek. Viszont megkezdték a 2016-ban kiadott, 7. generációs Intel CPU-k, valamint az egy évvel később megjelent első generációs, AMD Zen 1-es Ryzenek tesztelését is.

Az insider program tagjai már játszhatnak

Az insider programban részt vevő felhasználók már letölthetik az operációs rendszert. Ennek rendszerkövetelményei a tervezettnél kevésbé szigorúak, de csak a processzort és a TPM 2.0-t tekintve, azaz régebbi CPU-kon is fut. Ez valószínűleg a végső rendszerkövetelmények kialakítását szolgálja, mivel a Microsoft elsősorban arról szeretne most információkat gyűjteni, hogy régebbi processzorokon is javít-e a gépek teljesítményén az új operációs rendszer.

Forrás: bitport.hu

Tags: ,

Vélemény, hozzászólás?