Ha telefonjára üzenet érkezik arról, hogy megérkezett a (nem is várt) csomagja, akkor jobban teszi, ha nem kattint az SMS-ben lévő linkre.

sms_scam

Többek között szerkesztőségünk egyik készülékére is megérkezett az a veszélyes üzenet, amelyre a Magyar Telekom sajtóosztálya hívta fel a figyelmet közleményében. Ahogy a távközlési cég anyaga is említi, a telefon kompromittálását célzó kísérletnek bármelyik szolgáltató ügyfele áldozatul eshet, ezért mindenképpen indokolt az óvatosság.

Csomag, amit nem vártunk

A Telekom munkatársai az utóbbi időben felfigyeltek arra, hogy megnövekedett a kártékony URL-eket tartalmazó üzenetek mennyisége. A csalók a mostani kampányban csomagküldő szolgálatnak adják ki magukat, és a felhasználó telefonjára egy csomag érkezéséről szóló üzenetet küldenek. A különböző számokról és eltérő változatban érkező értesítések közös eleme egy link, amelyet a nyomonkövetéshez kell(ene) lekattintani az áldozatoknak.

CSALÓS SMS

Egy példa a csalókampány üzenetei közül, benne a gyanús elnevezésű hivatkozással​

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran valamelyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.

fedex

Az alkalmazás, amit nem szabad letölteni

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az üzenetet. De ami a legfontosabb, semmilyen körülmények között ne telepítsük a felajánlott kártékony alkalmazást.

Szabad kezet kapnak

Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek – figyelmeztet a Telekom. Ilyen felhatalmazás birtokában gyakorlatilag bármilyen akciót végrehajthatnak távolról, miközben értékes személyes adataink egy gombnyomásra a rendelkezésükre állnak. A sikeresen települt alkalmazás tömeges üzenetküldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Azoknak, akik sajnálatos módon már telepítették a kártékony alkalmazást, a távközlési vállalat azt ajánlja, hogy a telefont Airplane módba állítva, vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva töröljék az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges üzenetküldés, akkor mindenképpen érdemes a készüléket visszaállítani gyári állapotba.

Forrás: bitport.hu