Már lehet próbálgatni a 300 felhasználóig ingyenessé tett csoportmunka-eszközt. Van azért más korlátozás is.

Microoft Teams

Ingyenesen is elérhető a Teams egy speciális változata – jelentette be a napokban a Microsoft. Az egyelőre preview-ban elérhető változatot 300 felhasználóig lehet használni. Jár hozzá egy 10 GB-os központi tárhely, valamint a felhasználók is kapnak egyenként 2 GB személyes tárhelyet. Emellett korlátlan számú csevegőüzenetet és keresést, csoportos hang- és videohívásokat biztosít – a vendég-hozzáféréssel akár szervezeten kívüli személlyel is.

Az ingyenes változatba integrálható az Office 365 mellett mintegy 140, akár harmadik féltől származó üzleti alkalmazás – a Microsoft közleménye az Adobe-ot, az Evernote-ot és Trellót említi példaként. Az online Office pedig biztosítja hozzá a dokumentumok valós idejű szerkesztését.

Egyértelműen a kkv-k lehalászása a cél

A 40 nyelven elérhető szolgáltatásban a Microsoft valóban nagyon nagy szabadságot ad a cégeknek: nem kell hozzá sem Office 365-, sem Microsoft 365-előfizetés, bár a cég közleménye azért hangsúlyozza, hogy milyen óriási lehetőségeket biztosít a vállalkozásnak, ha Microsoft 365-tel veszi igénybe az ingyenes Teamst. Még arra is ügyelt a vállalat, hogy az ajánlattal ne riassza el a nagyvállalati ügyfeleit: a 300 felhasználós korlát ugyanis nem egy szervezetere vonatkozik. Azaz egy nagyobb méretű szervezeten belül is lehet használni a fenti megkötésekkel.

Azt persze figyelembe kell venni, hogy ha valaki azt szeretné, hogy a Microsoft SLA-t (Service Level Agreement) is vállaljon, akkor már fizetni kell felhasználónként és havonta legalább 5 dollárt. Az ingyenes változat impresszív kínálata jól látható a Teams árazási oldalán.

Az összehasonlításból az is jól látszik, hogy a Microsoft elsősorban a kényelmi, az adminisztrációs és a biztonsági szolgáltatásokból hagyott el néhány olyant, ami vállalat környezetben fontos lehet. Kimaradt a megbeszélések ütemezésének lehetősége, nincs konferenciahívás (hanghívás sem), nem lehet rögzíteni a beszélgetéseket a Microsoft Streammel.

A biztonsági szekcióban a többfaktoros hitelesítés, a single sign-on bejelentkezés az összes üzleti alkalmazásba, valamint az auditálási és riportolási funkció maradt ki. Ami a támogatást illeti, arról pedig értelemszerűen teljes egészében le kell mondani (telefonos és webes terméktámogatás, adminisztrációs eszközök, SLA stb.).

Turbózzák az Office 365-öt

Ha már a Teamsnek lett ingyenes változata, gyorsan bejelentett a Microsoft az Office 365-höz három olyan újdonságot is, amiért esetleg érdemes fizetni.

Július folyamán új lehetőségekkel bővül a Microsoft Stream. A jövőben on-demand módon lehet nagy felbontású videókat indítani, valamint intelligens módon interaktív beszélgetéseket közvetíteni. Az interaktív beszélgetéseknél a kamerákat arcfelismeréssel vezérli a rendszer: azonosítja, hogy ki beszél, és arra irányítja a kamerát. A beszélgetésből kereshető leiratot tud készíteni (speech-to-text), timecode-okat tud elhelyezni, és akár automatikusan feliratozni is képes a videókat.

Egyelőre csak preview két új, a Microsoft Graph-ra épülő analitikai szolgáltatás, a Workplace Analytics és MyAnalytics. A munkavégzési szokásokat elemezve segítenek a munka és a magánélet határainak megtartásában, valamint a munkahelyi időbeosztás hatékonyabbá tételében. Például figyelmeztetnek, ha valakinek munkaidő után küldünk emailt.

A harmadik újdonság, hogy a Microsoft Whiteboard – a közös rajzolást lehetővé tevő virtuális rajztábla – mostantól általánosan elérhető Windows 10-en, sőt hamarosan jön az iOS-es változat, valamint a webes preview is.

Forráa: bitport.hu