Ahogy egy üzletben is rendszeresen leltároznunk kell az eladandó árut és készleteinket, úgy hardver és szoftvereinket is időről időre szükséges leleltároznunk. Hogy miért is fontos, hogy erre energiát fektessünk? Elmondjuk.

Vizsnyai Informatika - leltár

Ki az, aki fejből tudja, hogy vállalkozásában milyen informatikai eszközök vannak? Szinte senki, és ez nem csak amiatt okozhat problémát, hogy kontroll nélkül lesznek az eszközök az IT infrastruktúrában, hanem sajnos dokumentáció hiányában sem a paramétereikről, sem pedig a rájuk esetlegesen feltelepített szoftverekről nem kapunk megfelelő képet.

Azonban ez nagyon fontos tényező a költséghatékonyság szempontjából, hogy a cégben található hardver- és szoftvertárról is pontos információink legyenek, mégpedig rendszeresen.

Hiszen ezen adatok birtokában lehetőségünk lehet egyes elemek felfüggesztésére, például olyanokéra, melyek hosszú ideje nincsenek kihasználva, vagy például egy korábbi meghibásodás miatt használhatatlanná vált. Ilyenkor el lehet dönteni, hogy helyre állítjuk az adott hardvert, vagy cserét eszközölünk. Ahhoz pedig, hogy tiszta képet kaphassunk rendszerünk minden fontos eleméről, hozzáértően számba kell venni az összes eszközt, lépésről lépésre. Sokszor ez azonban rengeteg időt vehet igénybe, hiszen egy-egy számítógépen még pluszban szoftverek is lehetnek telepítve, amiknek az átvizsgálása pluszidőt és energiát vonhat el a termelésből. Ilyenkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy szakértői segítséget kérjen az átvilágításhoz, és a pontos és hasznos leltár elkészítéséhez.

Vizsnyai Informatika - leltár

Ezt azonban nem elegendő egyszer végrehajtani. A leltárt időről időre meg kell ismételni, hiszen ilyenkor kibukhatnak olyan szoftverek, amelyeket esetlegesen engedély nélkül telepítettek a gépekre. Asztali virtualizációs megoldásokkal, mint például a vékonykliensek, melyek felhő alapon csatlakoznak a szerverhez, ez szerencsére könnyen kiküszöbölhető. Hiszen ilyenkor a számítógépekre rendszergazdai engedéllyel lehet csak bármit is letölteni, ezzel megakadályozhatjuk a nem engedélyezett szoftverek telepítését, és azt is, hogy valaki véletlenül vírusokat szabadítson a rendszerünkre.

A leltár azért is hasznos lehetőség, mert nagyon költséghatékony megoldás az, ha egyből amint valahol kiderül, hogy nincs kihasználva az erőforrás, át lehet csoportosítani és plusz kiadás nélkül tudunk például számítógépet vagy egy szoftvert másik munkatárs számára biztostani. Tehát több oka is van ennek az időigényes, de mindenképpen megtérülő folyamatnak.Hozzánk bármikor fordulhat, ha hardver vagy szoftverleltárra van szüksége, hiszen egy közös konzultáció keretein belül felmérjük, mire van igénye, megtekintjük IT infrastruktúráját és a lehető legmegfelelőbb ajánlatot készítjük el Önnek a rendszeres ellenőrzésekhez. Ne hagyja kallódni erőforrásait, optimalizálja segítségünkkel rendszerét és bízza ránk a leltárkészítést! Forduljon hozzánk bizalommal!