fbpx
+36 (30) 507-5148
info@vizsnyai.hu

Kisokos Windows 365-höz. Jelentős lesz a hatása a piacra

Kisokos Windows 365-höz. Jelentős lesz a hatása a piacra

Bejelentette a Microsoft, hogy felhőből is elérhető lesz a Windows. Ez nem a klasszikus DaaS szolgáltatás. De akkor mi?

Windows 365

Amikor a Microsoft bejelentette felhős operációs rendszerét, a Windows 365-öt, igyekezett hangsúlyozni: ez nem dönti romba a desktop PC-s piacot. Mint írták, csupán a vállalati munkakörnyezet rugalmasabb hordozhatóságát kívánják segíteni, használatához pedig továbbra is kell egy saját operációs rendszerrel bíró klienseszköz.

Az amerikai Computerword szerint azonban ez nem feltétlenül állja meg a helyét. A lap szerint ugyanis az új szolgáltatás fölöslegessé teheti – legalábbis vállalati környezetben – a nagy teljesítményű laptopokat. Számításba véve a Windows dominanciáját a vállalati desktopokon, meglehet a gyártóknak el kell gondolkodniuk olyan olcsó Chromebook-szerű gépek gyártásán, amiket lényegében egy böngésző futtatására optimalizáltak.

Az már csak hab a tortán, hogy a Windows 365-tel a vállalatok lényegében a Microsoft felhőjébe helyeznék át minden fontos folyamatukat. (Aztán jöhetnek az olyan ötletek, mint a Microsoft 365-be tervezett Productivity Score, ami akkora felháborodást váltott ki, hogy a vállalat végül eredeti formájában elvetette.)

Kérdések – és bizonytalan válaszok

Mi a Windows 365 Cloud PC?
Ezt a bejelentés kapcsán tisztáztuk. Olyan egyszerű virtualizációs szolgáltatás (vagy inkább streamingszolgáltatás, ami nem filmet, hanem Windowst “közvetít”), amely lehetővé teszi, hogy Windows 10 és 11 desktopot és azokon futó third-party szoftvereket használjunk bármilyen platformon. Ellentétben az alapját adó Azure Virtual Desktoppal (AVD), használatba vétele egyszerű: a Microsoft megfogalmazása szerint lényegében egy automatizált AVD, amely az Azure-ban fut.

Mikortól lehet használni?
Ezt szintén megírtuk. A Microsoft azt ígérte, hogy a szolgáltatás augusztus 2-ától általánosan elérhető lesz a vállalati ügyfeleknek. Elképzelhető, hogy a Microsoft idővel lefelé nyit, akár a mikrovállalkozások felé is.

Mennyibe fog kerülni?
Ez az egyik legizgalmasabb kérdés, ám erről tudni a legkevesebbet. Ami biztos: nem használatarányosan, hanem felhasználónként kell érte havidíjat fizetni. Az egységárat az igénybe vett konfiguráció határozza meg. A Microsoft által megadott 12 konfigurációból a leggyengébb 2 CPU-magot, 4 GB memóriát és 64 GB tárhelyet biztosít, a csúcs 8 mag, 32 GB RAM és 512 GB tárhely lesz.

Tom Warren, a The Verge vezető szerkesztője, a Twitteren közölt egy olyan infót, miszerint egy alaphoz közeli konfiguráció (2 mag, 4 GB RAM, 128 GB tárhely) 31 dollár lenne felhasználónként havonta, azaz évi 372 dollár. Ez azért elég húzós ár…

 

Mi kell a Windows 365 futtatásához?
● Windows Pro klienseszközökön kell hozzá egy Windows 10 Enterprise E3 licenc EMS E3-mal, vagy Microsoft 365 F3/E3/E5/Business Premium.
● Más klienseken: Windows VDA E3 licenc EMS E3-mal, vagy Microsoft 365 F3/E3/F5/Business Premium.

Emellett van más feltétele is:
● Azure-előfizetés és abban egy virtuális hálózat (vNET);
● engedélyezni kell a hibrid Azure Active Directory-csatlakozást.

Milyen platformon lehet használni a Windows 365-öt?
Erről nincs pontos lista. A Microsoft név szerint a Windows 10-es és 11-es PC-ket, a Maceket, az iPhone-okat és iPadeket, a linuxos és androidos gépeket említi, és feltehetően fut Chromebookokon is. A Windows 365 Cloud PC-nek logikájából adódóan bármely eszközön futnia kellene, amely elbír egy webböngészővel. A sávszélesség-igényt illetően szintén nincs pontos specifikáció, de a Microsoft ígérete szerint ami egy film streameléséhez elég, az itt is zökkenőmentes munkamenetet fog biztosítani.

Ki menedzseli a Windows 365-ös gépeket?
Szintén izgalmas, de egyelőre nyitott kérdés. Lenne logikus indok arra is, hogy a Microsoft központilag telepítse a biztonsági frissítéseket és az új funkciókat, ahogy arra is, hogy ez maradjon az ügyfél joga és kötelessége. Utóbbit az indokolná, hogy a desktopokon futhatnak olyan vállalati alkalmazások, melyek működését befolyásolhatja egy-egy frissítés. Ezért van például nagyobb szabadsága a biztonsági frissítések telepítésében a vállalati ügyfeleknek.

Forrás: bitport.hu

Tags: , ,

Vélemény, hozzászólás?