Aggodalmai vannak a Windows 10 adatvédelmi kérdéseivel kapcsolatban? Itt van pár tipp, hogy mit tehetünk.

Némi aggodalomra adhat okot az a tény, hogy a Windows 10 túl sok személyes információt gyűjt össze a felhasználókról. Akár úgy gondolja, hogy a Microsoft operációs rendszere már átlépi az Ön által elfogadott adatvédelmi vonalat, vagy csak szeretné azt elérni, hogy megvédhesse a lehető legtöbbet a privát dolgaiból, most adunk pár hasznos tanácsot. Trükkök, hogy hogyan is védheti meg a magánszféráját könnyedén, néhány perc alatt.Vizsnyai Informatika - védelem

Kapcsolja ki a hirdetés követését!

A legtöbb ember adatvédelmi aggályai között az szerepel első helyen, hogy milyen adatokat is gyűjtenek róluk az Interneten való böngészésünk során. Ezek az információk ugyanis eltárolódnak és elérhetőek lesznek, amelyeket pedig utána számos cég használhat fel a hirdetéseik célzására. A Windows 10 ezt a hirdetési azonosító használatával teszi. Az azonosító nem csak információkat gyűjt össze rólunk, amikor böngészünk a weben, hanem akkor is, ha Windows 10 alkalmazásokat használunk. Ezt azonban ki lehet kapcsolni! Így könnyedén véget vethetünk a nemkívánatos követéseknek.

Kapcsolja ki az idővonalat!

A Windows 2018. április 10-i frissítése bevezetett egy olyan új funkciót, melynek Timeline a neve. Ez lehetővé teszi a Windows 10 rendszerű számítógépen, valamint bármely más Windows-számítógépeken és -eszközökön végzett tevékenységek megtekintését és újraindítását. Így például átválthat az asztali számítógépről a laptopra vagy egyéb eszközére, ahol pedig folytathatja a számítógépen elindított tevékenységeket. Ehhez azonban a Windowsnak minden adatot össze kell gyűjtenie, hogy ezt a funkciót Ön kiélvezhesse. Ha ez a lehetőség zavarja, ezt is egyszerűen ki lehet kapcsolni.

Helyettesítse a Microsoft fiókot egy helyi fiókkal

Vizsnyai Informatika - védelem

Amikor a Microsoft-fiókját a Windows 10 rendszerbe való bejelentkezéshez használja, a beállításokat szinkronizálhatja az összes Windows-eszközön. Így például ha asztali számítógépről módosítja a beállításait, a változtatások a laptop következő bejelentkezéskor is elvégződnek.

De ha ezt nem akarja, hogy a Microsoft eltárolja az Önnel kapcsolatos információkat, akkor lehetősége van ezt is optimalizálni, hiszen amennyire csak lehetséges, bármit, amit a Microsoft tárol, azért szerencsére tudjuk kontrollálni. Ha erre vágyik, akkor a legjobb megoldás a Microsoft-fiók használatának megszüntetése és helyi fiók használata!

Alkalmazásengedélyek módosítása

A Windows alkalmazások képesek betörni a magánéletükbe, hiszen hozzáférhetnek a fényképezőgéphez, a mikrofonhoz, az aktuális helyzetünkhöz, a képeinkhez és a videóinkhoz. A Windows 2018 április 10-i frissítésének megjelenésekor azonban a felhasználók számára nagyon elgondolkoztató módon döntöttek arról, hogy milyen típusú hozzáférést biztosítanak mindenféle alkalmazásokhoz.

Azonban ezeket is mind saját magunk tudjuk kontrollálni, hiszen a beállításokban sok funkciót testre szabhatunk- szerencsére.