1. Kérjünk segítséget a Teljesítményfigyelőtől

Van egy nagyszerű eszköz a Windows 10-ben, ami a Teljesítményfigyelő nevet kapta. Ez egy nagyon hasznos lehetőség, hiszen ennek segítségével többek között részletes teljesítményjelentést készíthet a számítógépéről, részletezheti a rendszer és a hatékonyság problémáit, és javaslatokat tehet a javításokra.

A jelentéshez írja be a perfmon /report-ot a keresőmezőbe, és nyomja meg az Enter billentyűt. (Ellenőrizze, hogy van-e szóköz a „perfmon” és a perjel jel között! Ez fontos.)

Vizsnyai Informatika - Hasznos tippek a Windows 10-es gép felpörgetéséhez

Az erőforrás és teljesítmény monitorozó eszköz ekkor nekilát és elindítja, összegyűjti a rendszerével kapcsolatos információkat. Azt fogja kiírni, hogy ez kb 60 másodpercig tart, de a tapasztalatok szerint ez inkább néhány percet vesz igénybe, szóval várjunk türelmesen. A monitorozási folyamat befejezésekor interaktív jelentést kapunk. Számos rendkívül részletes információt találhatunk a jelentésben, és sok időbe telhet ezek átnézése. A legjobb döntés ilyenkor az, hogy először megnézzük a Figyelmeztetések részt, amely részletezi a számítógéppel kapcsolatos legfontosabb problémákat (ha vannak ilyenek), például Windows-problémák, illesztőprogramokkal való gondok stb. Azt is elmagyarázza a program, hogy hogyan javíthatja az egyes gondokat- például hogyan kapcsolhatja be a letiltott eszközt.

  1. Állítsa le és indítsa újra a Windows rendszert

Itt van az IT egyik nem elég titkos fegyvere a számítógép hibaelhárításának és felgyorsításának: állítsa le majd indítsa újra. Azért fontos ezt megtennünk, mert ilyenkor a RAM felesleges használata megszűnik, amely egyébként nem oldható meg másképpen. Ez az opció is lezárja azokat a folyamatokat, amelyeket elindítottunk korábban, viszont amelyekre már nincs szükség, ennek ellenére továbbra is futnak és lassítják a rendszert.

  1. Animációk és a vizuális effektek letiltása

Vizsnyai Informatika - Hasznos tippek a Windows 10-es gép felpörgetéséhez

A Windows 10-ben van néhány szép, szemet kényeztető alkalmazások – animációk és vizuális effektek. A gyorsabb, vagy újabb számítógépeken ezek általában nem befolyásolják a rendszer teljesítményét. De lassabb és régebbi számítógépeken már nagyobb részben meghatározhatják a teljesítményt. Nem kell emiatt sem aggódni, könnyen ki lehet őket kapcsolni. A Windows 10 keresőmezőbe írjuk be a sysdm.cpl parancsot, és nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ez elindítja a Rendszer tulajdonságai párbeszédpanelt. Kattintson a Speciális fülre, és kattintson a „Beállítások” lehetőségre a Teljesítmény részben. Ezzel elérheti a Teljesítmény beállítások párbeszédpanelt. Az animációk és a speciális effektusok változatos listáját itt megtalálhatja. Azonban ennél még egyszerűbb és könnyebb, ha kiválasztjuk a képernyő felső részén a „Beállítás a legjobb teljesítményhez” lehetőséget, majd az OK gombra kattintunk. A Windows 10 ezután kikapcsolja a rendszer lelassítását. Így ezzel is gyorsíthatjuk a teljesítményünket.

Próbáljon ki minél többet ezekből a trükkökből, és ezek segítségével egy gyorsabb Windows 10-es PC-t kaphat!