Az iskolakezdés és az év elején tapasztalt készlethiány megoldódása együttesen az egekbe lökte a személyi számítógépek eladásait. Pontosabban a notebookok értékesítését, mivel az asztali gépek alig fogytak.

PC értékesítés

A koronavírus megjelenése egyszerre serkentette és bénította meg a PC-piacot. A távmunka és az otthoni oktatás tavaszi elterjedése nem várt keresletet generált, ám mindezt a gyártók nehezen tudták kielégíteni a korlátozások miatt leálló gyárak és akadozó logisztikai csatornák miatt. Úgy tűnik, az év második felére a pozitívumok kerekedtek felül.

Rég volt ilyen

A Canalys harmadik negyedévre vonatkozó előzetes adatai alapján 79,2 millió asztali gép, notebook és munkaállomás fogyott világszerte. Ez kimagaslóan erős, 12,7 százalékos éves bővülésnek felel meg. Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy ilyen mértékű növekedést egyszer sem mértek az elemzőcégnél az elmúlt évtizedben. A közel 80 milliós forgalom darabszámra sem tűnik rossznak, hiszen az elmúlt éveket jobbára lassú sorvadással töltő szegmensben legutóbb 2014-ben fordult elő ekkora negyedéves teljesítmény. A mostani eredményt az is felértékeli, hogy tavaly egyébként a korábbi trend megfordult, és némileg erősödni tudott az értékesítés.

 

PC gyártók eladási listája 2010-2020

Globális PC-eladások alakulása az elmúlt évtizedben (millió db; éves változás)

A júliustól szeptember végéig tartó periódusban különösen erősnek mutatkozott a notebookok iránti kereslet. A kategória most realizált 64 milliós eladása történelmi távlatban sem gyenge, hiszen 2011-ig kell visszalapozni a naptárat, hogy hasonló volument találjunk. A notebookok és mobil munkaállomások együttesen 28,3 százalékos éves növekedést könyvelhettek el.

Ehhez képest a desktopok és asztali munkaállomások esetében zavartalanul folytatódott az eddigi évek agóniája. A szegmens 26 százalékkal zsugorodott egyetlen év alatt.

Folytatódik az éllovasok küzdelme

Ami a szállítókat illeti, ott az erőviszonyok nem nagyon változtak a dobogó környékén. A Lenovo továbbra is a legnagyobb gyártó, de ott lohol a nyomában a HP. A japán vállalat több mint 19 millió darabos forgalma a teljes piac közel negyedét adja. A HP sincs sokkal lemaradva, hiszen 18,7 millió gépet értékesített, ami 23,6 százalékos piaci tortaszeletnek felel meg. A legnagyobb öt mezőnyét a Dell, az Apple és az Acer adja még. Utóbbiak közül egyedül a Dellnek lehet oka panaszra, hiszen a riválisok két számjegyű növekedéséhez képest a harmadik helyet birtokló vállalatnál fél százaléknyi visszaesést szenvedett az értékesítés.

PC gyártók eladási listája 2020 Q3

Gyártói teljesítmények a harmadik negyedévben a Canalys szerint (ezer db)

Forrás: bitport.hu