Eddig legalábbis nincsenek lényeges fennakadások, köszönhetően a távközlési és tartalmi szolgáltatók, illetve a szabályozók felhasználóbarát lépéseinek is.
Internet-Vizsnyai Informatika

A dolgozók tömeges távmunkára irányításával már hosszú hetek óta téma a hálózatok teherbírása és a zavartalan online kapcsolatoktól függő üzletek helyzete, különös tekintettel azokra a kis- és közepes vállalkozásokra, amelyek amúgy is jelentős mértékben támaszkodnak a felhő alapú szolgáltatásokra. A világjárvány miatt a szervezetek nagyon rövid idő alatt próbálnak átállni a távoli munkavégzésre, ebben pedig alapvető szerepe van a megbízható online kapcsolatoknak, mivel ezen a területen minden tranzakciót a technológia közvetít, és az otthoni munkavégzés sem képzelhető el stabil sávszélességű internetkapcsolat nélkül.

Az érthető aggodalmak arra a szükségszerűségre alapulnak, hogy a megfelelő hálózati teljesítményt nagyban befolyásolja a fokozódó terhelés, és az sem egyértelmű, hogy az erőforrások szűkössé válásakor mennyire sikerül átalakítani az internethasználat eddig megszokott gyakorlatait. Bár az egyéni tapasztalatok mindenhol eltérhetnek egymástól, jó hír, hogy az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) hét eleji közleménye szerint a távmunka és a távoktatás felfutása egyelőre sehol sem okozott komoly fennakadásokat. bár a vezetékes és mobil hálózatok forgalma is mindenhol jelentősen növekedett.

Az uniós távközlési szabályozó testület bejelentése azokra a pesszimista jóslatokra igyekezett választ adni, amelyek szerint az operátorok képtelenek lesznek megbirkózni az otthonukba szorult európai felhasználók tömegeivel. A közlemény alapján viszont a hálózatok üzemeltetői kivétel nélkül képesek voltak kezelni az eddigi adatforgalom-növekedést: az esetlegesen fellépő problémákat idejében azonosították és elhárították, maguk a problémák pedig minden esetben csak lokálisan és rövid időn keresztül voltak tapasztalhatók. A BEREC külön kiemeli a távközlési szolgáltatók olyan lépéseit, amelyekkel ügyfeleiket próbálják segíteni a nehéz helyzetben – ilyen például a díjmentes extra adatcsomagok biztosítása.

Megfelelő infrastuktúra plusz önmérséklet

A közlemény egyik fontos megállapítása, hogy nem csak a forgalom stabilizálódása tapasztalható, de a csúcsidőbben mérhető terhelés is mérséklődik. Ez a testület értékelése szerint főleg azoknak az intézkedéseknek köszönhető, amelyeket a meghatározó online tartalomszolgáltatók vezettek be az Európai Bizottság kérésére: ahogy mi is beszámoltunk róla, a streaming piac két legnagyobb szereplője, a Netflix és a YouTube például önkéntes korlátozásként lecsökkentette a streamelt tartalmak bitrátájáját.

Az SD és az Ultra HD (4K) felbontások adatforgalma között egyébként tízszeres különbség van, ami nem kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az összes letöltés legnagyobb részét az online videók generálják. A BEREC felhívására utóbb az Amazon Prime Video, a Disney+ vagy a Facebook is reagált, sőt az Akamai, a Microsoft vagy a Sony felszólítás nélkül is bejelentette, hogy csúcsidőben lassítja majd a videojátékokhoz kapcsolódó európai letöltéseket. Az elmaradhatatlan kritikusok persze ehhez is hozzáteszik,hogy a BEREC akciózása csak szükségtelen pánikkeltés, az internet alap infrastruktúráját ugyanis a jelenlegi helyzetehez hasonló körülmények figyelembe vételével tervezték, és ennél nagyobb terhelést is simán képes lenne kezelni.

Közben az Egyesült Államokban Donald Trump is találkozott a legnagyobb ottani távközlési szolgáltatók képviselőivel, hogy tájékozódjon róla, mire számíthatnak, ha a sok millió hazaküldött amerikai hirtelen rászáll az ottani hálózatokra. A keddi megbeszélésen a Reuters beszámólója alapján nem csak az hangzott el, hogy a hálózatok megfelelően működnek, de az operátotok még a szolgáltatások bővítését is tervezik, elsősorban a hozzáférés megkönnyítésére és nehéz anyagi helyzetbe kerülő polgárok terheinek enyhítésére a díjak befagyasztásával vagy a tartozások határidejnek kitolásával.

Forrás: bitport.hu