A webfejlesztés fordulópontjához érkezhetünk, hiszen a Microsoft ASP.Net csapata egy kísérleti webes felhasználói felületet indított el, a Blazort, mely a .Net-et futtatja a böngészőben, a WebAssembly hordozható kódformátumon keresztül.

Blazor

Ezzel az újítással azt szeretnék elérni, hogy az egyszerűsítse a gyors, egyoldalas .Net böngésző alkalmazásokat. Míg a Blazor olyan webes technológiákat használ, mint például a CSS és a HTML; a JavaScript helyett a C# nyelvet és a Razor szintaxist alkalmazza a kompatibilis webes felhasználói felület létrehozására. A .Net futtatását a WebAssembly biztosítja a keresőben, a webes összeállításhoz szükséges méret- és terhelés hatékony formátum létrehozásával. A normál .Net így WebAssembly-alapú futásidőn keresztül fut. A WebAssembly-t minden nagyobb böngésző támogatja, és emellett fontos tudni, hogy lehetővé teszi a fordított kód futtatást is, natív sebességgel. A Blazor a Xamarin Mono .Net futásidejében működik és végrehajtja a normál .Net összeállítást. A régebbi böngészőkben történő használata esetén az ASM.js futásidejére esik vissza a sebesség, a .Net használatával. A Microsoft célja, hogy egy, a teljes hálózatra kiterjedő webes fejlesztést lehessen alkalmazni, így szabványos .Net API-kat, eszközöket és infrastruktúrát építhessenek fel a Blazoron keresztül. Szerver oldalon a .Net a lehető legjobb és legmegfelelőbb teljesítményt és a biztonságot nyújtja. Viszont az is mindenképpen érdemes tudni, hogy a Blazor nem alkalmas a meglévő Universal Windows Platform vagy Xamarin mobil alkalmazások telepítésére a böngészőben.

A Microsoft felhívta a figyelmet arra, hogy Blazor még nem egy kiforrt projekt; ez a jelenlegi kísérleti szakasz lehetővé teszi a fejlesztői számára, hogy figyelemmel kísérhessék a hálózattal kapcsolatos technikai problémákat, a .Net böngészőben történő futtatása során. A Microsoft arra törekszik, hogy folyamatos kapcsolatban legyen a Balzor legelső felhasználóival, így visszajelzést kapva az esetlegesen felmerülő hibákról, amiket így egyből javítani tudnak.

A Blazorra tervezett jellemzők a következők:

Komponens modell az összetett felhasználói felület létrehozásához JavaScript átjárhatóság Routing Layout-ok Űrlapok és érvényesítés DI (Dependency Injection-függőség injektálás) Server oldali renderelés .Net hibakeresés

Hogy hol tölthetjük le a Blazor forrásait?

Van egy projekt repoja, de ezen a ponton jelenleg még nincs semmi letölthető anyag hozzá. A fejlesztők ugyanakkor klónozhatják a repo-t, felépíthetik az alkalmazást, majd tesztek és minták futtathatók rajta. A kialakításhoz a .Net Core SDK és a Node.js 8.3-as vagy újabb verziója szükséges.

Reméljük, hamarosan újabb sikereket hallhatunk a Blazor projekt alkalmazásával kapcsolatban.

Blazor