A G Suite-ból elérhető szolgáltatásba beleépítik többek között a Gmailt, a Google Drive-ot, a Hangouts Meetet és a Hangouts Chatet is. Újra nekirugaszkodott a Google, hogy egységes kommunikációs (UC – Unified Communications) szolgáltatást építsen a vállalati G Suite-be. 

Google Unified Communication

The Information értesülései szerint a fejlesztések már olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy a Google felhős üzletét irányító alelnök, Thomas Kurian január közepén egy belső konferencián tájékoztatta az üzletág értékesítőit és az üzleti partnereket az új termékről.

A Teams és Slack ellenfele lehet

Az új UC app a vállalati G Suite része lesz, és minden olyan, eddig önálló elemet beleolvasztanak, amely a csoportmunkát valamilyen módon segíti. Része lesz többek között a Gmail, a Drive, a Hangouts Meet és a Hangouts Chat, valamint a 2016-ban bemutatott Google Duo videochat alkalmazás is.

Bár a The Information értesülései nyomán több lap is megkereste a Google-t, a vállalat nem kommentálta az értesülést.

Mint az Engadget írja, a Google ezzel a fejlesztésével egyértelműen arra törekszik, hogy kiszolgálja azoknak a vállalati ügyfeleinek az igényeit, melyek eddig a G Suite mellé kénytelenek voltak átlépni a Teamsbe vagy a Slackbe, ha valamiféle együttműködési tevékenységre, például videokonferenciára volt szükségük. Ha valóban elindul az új app, akkor ezeknek a tevékenységeknek a többségét meg tudják oldani a G Suite-on belül, egyetlen bejelentkezéssel.

A Google arra számíthat, hogy egy ilyen UC lehetőséggel még több ügyfelet vonzhat a terméke. Az eddigi kísérletek, például az Allo kudarca azonban azt mutatja, hogy egyáltalán nem kézenfekvő, hogy akár a meglévő G Suite-ügyfelek is ráharapnak a lehetőségre, és kivezetik a már telepített és bevált csoportmunka-alkalmazásokató.

Két éve már látszott ez a fejlesztési irány

A Google évek óta próbálkozik azzal, hogy előrukkoljon egy korszerű csevegőalkalmazással. 2016-ban mutatták be például az Allo – Duo párost, egy mobilra szánt csevegő és videochat appot. Az Allo azonban még három évet sem ért meg, tavaly március közepén leállították a szolgáltatást, és mindössze néhány funkcióját – például a mesterséges intelligenciára épülő Smart Reply-t – mentették át a Messages appba.

Két éve, a Hangouts megújításakor pedig az is látszott már, milyen célok vezérlik a Google-t. A G Suite-ba integrált fizetős változat egy sor olyan lehetőséggel bővütl, amit a konkurens vállalati csevegőappok már biztosítottak (csoportos beszélgetések, adatcsere más vállalati, akár third party alkalmazásokkal, beszélgetések archiválása stb.). A mostani kiszivárgott fejlesztések valószínűleg ennek az integrációnak a mélyítését jelentik.

A Hangouts végfelhasználói változatát a hírek szerint ez év végén állítja le a vállalat. Maga a márkanév azonban nem tűnik el, mert a G Suite-ban kínált Hangouts Meet és Hangouts Chat szolgáltatást a végfelhasználóknak is elérhetővé teszik.

Forrás: bitport.hu