A szoftvervállalat húsz év után nyugdíjazza a főleg kkv-knak szánt licencelési konstrukciót.
Mit érdemes választani helyette? Czap Orsolya (IPR-Insights) írása.

Microsoft Open License

Kivezeti a kis- és középvállalatok igényeire szabott Open License licenckonstrukcióját a Microsoft. A konstrukció eredetileg azt a célt szolgálta, hogy az 5-250 munkaállomással rendelkező cégek egyszerűen vásárolhassanak örökös felhasználási jogú licenceket. Mintegy tíz éve, amikor megjelentek a Microsoft felhős termékei, azokat ez a vállalati kör szintén elérhette Open License konstrukcióban. Ám a kifejezetten a felhős termékek, szolgáltatások értékesítésére kidolgozott és a havi vagy éves díjfizetésű előfizetéseket is kezelő Cloud Solution Provider program megjelenése már jelezte, előbb-utóbb okafogyottá válhat a kkv-s licencmodell.

Ahogy fentebb írtuk, a Microsoft már be is jelentette: a vállalati ügyfelei 2021. december 31-éig adhatnak le rendelést az Open License konstrukcióban elérhető termékekre. Hogy az oktatási és a kormányzati szektort érinti-e ez a változás, egyelőre nem publikálta a Microsoft, de az már tudható, hogy a teljes vállalati portfólióra (örökös vagy perpetual licencek, Frissítési Garancia vagy Software Assurance, felhős alkalmazások, Azure előfizetések) vonatkozik. Fontos megjegyezni, hogy az Open License konstrukcióban beszerzett örökös felhasználású licencek felhasználási joga nem szűnik meg, a Microsoft Volume License Service Center (VLSC) weboldalon továbbra is el lehet érni a licenckulcsokat és a telepítőkészleteket.

A Microsoft felvázolt az érintett vállalatoknak több kiváltó beszerzési lehetőséget is. De azt már régóta láthatjuk, minden a felhő felé irányul, így nem meglepő, hogy a szoftvervállalat jelen esetben is leginkább a CSP-konstrukciót támogatja, azt fejleszti, bővíti. Persze a felhasználónak nem minden esetben ez a legkényelmesebb út. Lássuk hát, milyen egyéb lehetőségek vannak!

Érdemes átgondolni a váltási stratégiát

Akiknek új, örökös licencekre van szükségük, azoknak a CSP-programban nyílt erre egy új lehetőség. Jelenleg Magyarországon ezt minden viszonteladó partnercég ki tudja szolgálni, amelynek szerződése van egy Microsoft-disztribúcióval. Az összes magyar disztribútor Indirect Cloud Solution Provider partner, néhány éve részt vesznek egy pilot projektben is, ami ennek az új CSP-ágnak a bevezetésén, megismertetésén dolgozik. A gyerekbetegségeket remélhetően kinőtte már, de majd az éles üzleti igények fogják előhozni az esetlegesen még megoldandó helyzeteket. A leginkább nagyvállalati ügyfeleket kiszolgáló Direct Cloud Solution Provider partnerek 2021. január 1-étől tudják kínálni ezt a megoldást ügyfeleiknek.

Czap Orsolya

Czap Orsolya
A szerző 2019 óta az IPR-Insights licencelési tanácsadója. Közel 20 éve foglalkozik a Microsoft kkv-s termékeinek licencelési kérdéseivel.

Akik Software Assurance-t is szoktak licenceikhez vásárolni, illetve az SA-követéseiket szeretnék meghosszabbítani, 2022 januárjától csak Open Value konstrukcióban tehetik ezt meg. Ez a konstrukció is már sok éve elérhető a piacon, ismert megoldási lehetőség. A megszűnő Open License-hez képest nem 2, hanem 3 évre lehet SA-t kötni, amit ugyanúgy kifizethetünk előre, mint az Open License esetében, de itt már lehetőség van az éves díjfizetésre is. Teljes vállalati elköteleződés esetén árkedvezményt kaphatunk az alap desktop infrastruktúraelemekre. Az Open Value a hároméves futamidő végén örökös felhasználású licenceket biztosít (CAPEX). Akik inkább az előfizetéses megoldást részesíti előnyben (OPEX), azoknak az OVS konstrukció nyújthat megoldást, amelynél a licencekre, melyekre egyébként SA is jár, 3 éves futamidejű előfizetést lehet kötni.

Az Open License konstrukciójú felhős termékek előfizetésének továbbvitelére mind az OV és OVS konstrukció, mind a CSP-re való áttérés megfelelő alternatíva. A CSP-nek ugyan kicsit más az üzleti szemlélete, de rugalmassága és a felhős termékek iránti igények kiszolgálására való tervezettsége miatt talán ez a legjobb alternatíva.

Azure-előfizetések esetén már nem ennyire egyszerű a helyzet. Open License-ben előre fizetett egységekkel (token) lehetett az Azure-környezet költségeit lefedni. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő technikai képzettség, akkor a továbbiakban is ezt a megoldást kell választani, csak már az Open Value konstrukción keresztül. Ha nem túl bonyolult a környezet, akkor egy alapos felmérés és tervezés után a CSP-be való áttérés is megoldás lehet. Bár léteznek migrációt támogató eszközök, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, mert ez a mód a tenant költöztetésével, esetleg újraépítésével jár. CSP esetén a fizetési ütemezés átáll felhasználás alapúra: havonta, utólag kell az Azure-költségeket megfizetni. Mivel a jövőbe mutató irány a CSP, mindenképpen meg kell vele ismerkedni! Új Azure-előfizetéseket már így érdemes indítani.

Egy régi, jól bevált licencelési mód tehát egy év múlva megszűnik. Van azonban alternatíva. Aki még nem tette, mindenképpen barátkozzon meg a CSP konstrukció nyújtotta előnyökkel és annak új üzleti szemléletével, mivel a Microsoft is ezt a kaput nyitja nagyobbra az ügyfeleinek.

 

Forrás: bitport.hu