Tavaly „szerény” 26 százalékos ütemben nőtt a publikus cloud szolgáltatásokra fordított összeg. Idén pedig ez az egyik terület, amit a világjárvány biztosan nem tudott erodálni, sőt…

cloudcomputing

Meglehetősen egészséges növésben van a globális felhőpiac az IDC számításai szerint. Az amerikai piackutató frissen kiadott, tavalyi évre vonatkozó jelentése minden szegmensben bőven két százalék feletti éves növekedést mutat.

Az égen nincs határ

A kalkulált összforgalom 233,4 milliárd dollárt tett ki 2019-ben, ami pontosan 26 százalékkal haladja meg a tavalyelőtti szintet. Miközben a bevételek nőttek, a kínálati oldalon folytatódott a koncentráció. A teljes forgalom harmadát az öt legnagyobb szereplő, az Amazon, a Microsoft, a Salesforce.com, a Google és az Oracle tette zsebre. Ezeknél a vállalatoknál a bevételnövekedés üteme még az amúgy sem lebecsülendő piaci átlagot is jóval meghaladta, hiszen náluk átlagosan 35 százalékkal nőtt a forgalom.

cloud spending

A bevételek tavalyi alakulása a cloudpiacon szegmensek szerint (mrd USD)

A fenti eredmények egyben azt is jelentik, hogy 2016 óta a szektor több mint kétszeresére nőtt. Az összforgalom mellett pedig már eltörpül a legtöbb nagy tradicionális IT-s vállalat éves bevétele is. Bár forgalom alapján a szoftverszolgáltatások (SaaS) teszik ki a terület nagyjából kétharmadát, a két kisebb szegmens, az infrastruktúra- és platformszolgáltatások (IaaS és PaaS) az elmúlt időszakban rendre nagyobb ütemben nőttek. Utóbbiak például az említett időszak alatt közel háromszoros bevételnövekedést értek el. A trend a tavalyi számokon is látszik: míg a SaaS nagyjából 20 százalékkal bővült, a másik két „rokon” közel 40 százalékkal hízott.

cloud segment

A legnagyobb szereplők részesedése a különböző szegmensekben

Az IDC két kördiagramján jól kivehető, mennyire más felállásban működik a szoftverszolgáltatás, illetve a kombinált IaaS-Paas szegmens. Előbbinél jóval kevésbé jellemző a piaci koncentráció. A bevételek kevesebb mint negyede jut a legnagyobb öt szereplőnek, és közülük sincs senki, aki elérné a 8 százalékos piaci jelenlétet. Ehhez képest az infrastruktúra- és platformszolgáltatásoknál az Amazon egymaga besöpri a forgalom harmadát, a Microsofttal karöltve pedig a torta felénél is többet birtokol.

Ami az idei évet illeti, valószínűleg sok panaszra nem lesz okuk a szállítóknak, hiszen a koronavírus okozta felfordulás leginkább pozitív következményekkel jár a szektorban. A távmunka, az otthoni tanulás, illetve általában a megnövekedett igény a rugalmasabb munkafolyamatokra, gyorsabb reagálásra mind a cloud különböző szeleteinél csapódik le újonnan támadt, vagy éppen felerősödött keresletként.

Forrás: bitport.hu