Klasszikus, egerészős „húzd és ejtsd” vezérléssel kezelhető modulokból az üzleti oldal is fejleszthet magának alkalmazásokat – majdnem önállóan.

Vizsnyai Informatika

Ahogy azt májusban, a Vodafone egyik vezetőjének elszólása nyomán már sejteni lehetett, Budapesten tegnap elindult az operátor 5G-s szolgáltatása. Eddig 33 állandó, élő 5G bázisállomást telepítettek és kapcsoltak hálózatba.

Mint akkor megírtuk, a Vodafone-nak megvolt az elsőséghez a helyzeti előnye, ugyanis a 2016-os frekvenciaaukción már vásárolt 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban. Erre építve indul most a budapesti kereskedelmi 5G is.

A hálózatba kapcsolt 5G-s bázisállomások non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek – írja közleményében a szolgáltató. Az 5G-s kapcsolat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 Gbit/s-ot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet. A közlemény ugyanakkor megjegyzi, hogy nincs garantált sebesség: „A garantált letöltési sebesség 0/0 Mbit/s” – írták egy a közlemény alá tett lábjegyzetben, ami arra utal, hogy az új generációs hálózat használati értéke egyelőre korlátozott, bár marketingfogásnak kétségtelenül nem utolsó.

A hálózat egyelőre Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén érhető el. Ehhez természetesen 5G-képes mobil is kell.

A készülékek és a tarifák

A Vodafone készülékkínálatában egyelőre két 5G-képes készülék van: az LG V50 és a Huawei Mate 20X, de azt ígérik, hogy ez hamarosan bővülni fog. A korlátozott használati értéket pedig azzal ellensúlyozza a szolgáltató, hogy nem kér érte felárat: akinek lakossági Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro, illetve vállalati Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, vagy Business Red World csomagja van, további költségek nélkül használhatja az új hálózatot.

 

Forrás: bitport.hu