A napokban szárnyra kelt egy hír, miszerint két teljes napig Internet nélkül maradunk. Sokan teljesen pánikba estek, hogy mi lesz velük Internet nélkül. Azonban csak egy szolgálató bizonyos területekre kiterjedő átmeneti Internethiányáról volt szó. Vajon tényleg ekkora dráma lenne két napra net nélkül maradnunk?

Internet - Vizsnyai Informatika

Ha csak saját magunkat nézzük, mint magánember, már szinte nincs olyan a 18-45 éves korosztályban, aki ne használná napi szinten az Internetet magáncélokra. Csetelések, WhatsApp, Insta, Twitter, Facebook – néhány azok közül az alkalmazások közül, amiket nap mint nap használunk, hogy kapcsolatot tartsunk ismerőseinkkel, barátainkkal, vagy kövessük mások tevékenységeit. Már csak ha ezeket nézzük is, óriási adatforgalomról van szó.

És emellett még nem is beszéltünk a vállalkozások Internethasználatáról. Talán hihetetlen, de máig a magyar cégek 45%-a még mindig nem rendelkezik saját weboldallal. Ez óriási szám, nem is gondolnánk. Viszont a másik 55% legnagyobb része bevételi forrásaként tekint weboldalára. Ilyenek például a kisebb webshopok, és a nagy webáruházak.

Ha őket nézzük, bizony még egy pár órás rendszerleállás is hatalmas veszteség-kiesést generálhat. Gondoljunk csak a hamarosan bekövetkező, Amerikából átvett vásárlási őrületre, a Black Friday-re, ami november végén vár ránk. Több nagy webáruház az előző években szerver gondokkal küzdött, és rosszul választottak internet-szolgáltatót is a promóció idejére. Ez nagy kiesést eredményezhet és rossz szájízt a vásárlók körében, akik nem tudnak ilyenkor belépni az oldalra.

Ma már alapkövetelmény, hogy egy weboldal, vagy webshop gyors, biztonságos és könnyedén kezelhető legyen. Egy rendszerleállás az adott cég halálát is jelentheti, ha a problémát nem sikerül megfelelő időn belül kijavítani.

Nagyon fontos tehát az, hogy ha webáruházzal rendelkezünk, minden szükséges kiegészítő elemet, ami a rendszer működését szolgálja (szerver, weboldal, IT háttér és Internetelérés), megfelelően tudjuk biztosítani, és kezelni a fennakadások elkerülése érdekében.

Internet - Vizsnyai Informatika

Szerencsére erre rengeteg megoldást találhatunk már manapság az IT szolgáltatók körében.

Abban az esetben, ha az Internet globálisan, országos szinten borulna meg, igen kicsi az esély. Hiszen Internet alatt nem egyetlen szolgáltatót értünk, hanem számos szolgáltató internethálózatából kiépülő rendszerről beszélünk. Igyekezzünk ebben is a legmegbízatóbbat választani, ahogy pl. szervert vagy tárhely szolgáltatót!

Azért még így is elgondolkodtató lenne, hogy ha egy embert nézünk, és elvesszük egy napra az Internet elérést tőle, milyen nehezen dolgozza fel, milyen lenne ha globálisan tűnne el a net az élerünkből, akár csak pár órára is. Valószínűleg olyan káoszt okozna, amire most nem is gondolunk. Mára ez már alap dolog lett, mint az hogy megisszuk a reggeli kávénkat. De sosem szabad elfelejteni, hogy értékeljük azokat a technológiai fejlesztéseket, amik körül vesznek minket és segítik a munkánkat.