A Google bejelentette új chipjét és élszoftverét, amelyek átalakíthatják a vállalati IoT-t (Internet of Things), és még inkább jobb helyzetbe kerülhet a vállalat az Amazon és a Microsofttal szembeni versengésben.

A Google két nagy lépést tesz, az egyiket hardver, a másikat pedig szoftveres területen, mégpedig azzal a céllal, hogy analitikáit és gépi tanulási lehetőségeit az élvonalbeli hálózatokhoz felzárkóztathassa, és az egyéni IoT eszközeit is továbbfejleszthesse. Ezeknek a innovációknak a segítségével jobban megbirkózhatunk majd a rohamosan növekvő számú IoT eszközök által generált adatokkal. A chip létrehozását és terveiket a Cloud Next technológiai konferenciáján jelentették be.

Első lépésként a Google kiterjeszti a Cloud IoT szoftverplatformjának szolgáltatásait a hálózati kapcsolatokra.

A második fontos lépés pedig az, hogy egy apró chipet hoznak létre, amelyet magukba az IoT eszközökbe lehet majd egyenként beleintegrálni, így azok feldolgozhatják az összegyűjtött adatokat, mielőtt tovább küldenénk őket.

Vizsnyai Informatika - Google eszköz

Ezt az architektúrát kb úgy képzeljük el, ahol egy speciális számítógép nagyon közel helyezkedik el az IoT végpontjaihoz, annak érdekében, hogy elemzéseket végezhessen el és az adatfeldolgozást kezelje az említett végpontokból, ellentétben azzal a megoldással, hogy ezeket az információkat egyből, feldolgozás nélkül egészen az adatközpontig küldje vissza.
Ez egy igen hatékony jövőbeni modellt vázol fel az IoT eszközök telepítésével kapcsolatban, különösen azokban az esetekben, amikor szigorú követelmények vannak a látencia terén egyes vállalatoknál.

A 451 Research kutatója, Christian Renaud szerint ezek az élvonalbeli számítástechnikai előnyök sokkal inkább humánusabb és megbízhatóbb megoldást fognak kínálni majd az olyan vállalkozások számára, amelyek eddig az IoT technológiát egyszerűen nem tudták kényelmesen kezelni és elfogadni, és féltek attól az opciótól, hogy a fontos kezelési és elemzési funkciókat felhőben tárolják kint, még akkor is, ha az egy privát felhőben is megoldható lett volna.

Vizsnyai Informatika - Google Edge Tpu Chip

A Google az IoT szoftvercsomagját ezeket az aggályokat figyelembe véve hozza közelebb a vállalatok számára, ezáltal igyekezik megszüntetni a kipróbálástól való félelmet, amely sokszor komoly akadályt jelent, és vonzóbbá teszi a vállalat számára a vállalati IoT használatát. A Google ezt az új kínálatát a versenytársaival is jobban összhangba hozza, azokkal, akik már korábban kialakították az IoT platformjaikat.

Ezen a Cloud Next konferencián be is mutatták a jelenlévőknek a kis chipet, mely az Edge TPU nevet kapta, amely felgyorsítja a gépi tanulást a cég TensorFlow AI elnevezésű szoftverén keresztül. A chip igazán aprócska (mellékelt kép, forrás Google).

Az ötlet az, hogy a Google IoT eszközöket minden vállalkozás a saját számára használja fel, fontos előrejelzések és jelentős fontosságú betekintések létrehozására.

A Google azt is közölte a honlapján, hogy a chip felhasználható többek között a előrejelző karbantartási feladatokkal, anomáliák felderítésével, a robotikával és a hangfelismeréssel kapcsolatban, sok egyéb hasznos funkció mellett. Érdeklődve várjuk a folytatást!